21:03, sob, 27. Apr

V Nigradu o novih rešitvah odvajanja odpadnih voda





Javno komunalno podjetje Nigrad je celovito pristopil k zakonski ureditvi odloka o odvajanju odpadnih voda v smeri razbremenitve mariborskega gospodarstva. Tako bodo z novimi storitvami občanom, ki živijo na področjih, kjer ne bo zgrajeno javno komunalno omrežje, po dostopnih cenah ponudili celovite rešitve za izpolnitev predpisanih zakonskih zahtev.

nigrad, novinarska  (3)

V podjetju Nigrad so predstavili aktivnosti, ki so bile do sedaj izvedene za celovito ureditev področja odvajanja odpadnih voda. Celovito so s pristojnimi občinskimi službami pristopili k pripravi uskladitve odloka z veljavno državno uredbo, hkrati pa so pripravili ponudbo novih storitev za občane po dostopnih cenah. Občani, ki živijo na področju Mestne občine Maribor, kjer nimajo zgrajene javne komunalne infrastrukture, morajo skladno z veljavno državno zakonodajo v predpisanem roku zgraditi ustrezno komunalno infrastrukturo v okolici svojih domov. Zato so v Nigradu za njih pripravili nove produkte majhnih komunalnih čistilnih naprav in ponikovalnic po dostopnih cenah, z ugodnim modelom financiranja in brez visokih stroškov začetnih investicij.

Postopki uskladitve odloka o odvajanju odpadnih voda z državno zakonodajo, so obveza vsake občine. Gre za obvezo občin do države in tako s predlogom uskladitve odloka Mestna občina Maribor izpolnjuje svojo dolžnost pri vzdrževanju in razvoju kanalizacijskega omrežja. Predlog celovite ureditve področja odvajanja odpadnih voda se je pripravil v pristojnih službah in oddelkih mestne uprave, s strokovno podporo strokovnjakov podjetja Nigrad. Spremembe, ki jih prinaša predlog nove ureditve odpadnih voda, gredo v smeri odprave neenakosti pri obremenitvi uporabnikov. Prav tako se z njimi zasleduje cilje širitve, varovanja in učinkovitega vzdrževanja javnega kanalizacijskega omrežja ter učinkovito delovanje centralne čistilne naprave z osrednjim načelom zagotavljanja zadostnih količin varne pitne vode iz podtalnice. S temi spremembami se, po besedah predstavnikov Nigrad, občane vzpodbuja k učinkoviti rabi padavinskih voda.

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki Nigrada predstavili dejstva o tem, da so se v zadnjih letih stroški izvajanja javne službe bistveno povečali. Dolžina vzdrževanja kanalizacijskega omrežja se je iz leta v leto povečevala, saj se je vsako leto dogradilo nekaj kilometrov kanalizacijskega omrežja. Prav tako je že izgrajeno kanalizacijsko omrežje iz leta v leto starejše in je potrebno večje vzdrževanje le-tega in več obnovitvenih del. Po njihovih zagotovilih, sedanja cena zagotavlja zgolj 15% predvidenega standarda učinkovitosti delovanja kanalizacijskega omrežja, ki ga je potrebno zagotavljati. Slednje pomeni, da po standardu vzdrževanja trenutna cena ne zagotavlja varnega in stabilnega delovanja kanalizacijskega omrežja, saj povečane količine padavinske odpadne vode povzročajo vedno večjo aktivnost na črpališčih in razbremenilnikih, s tem pa se zmanjšuje možnost za povečano aktivnost na področju čiščenja in pregleda kanalizacije. Zato bodo vsa sredstva, ki se bodo zbrala in naslova enakopravnejše obremenitve uporabnikov, namensko uporabljena za zagotavljanje vzdrževanja in razvoja kanalizacijskega omrežja.

Direktor podjetja Nigrada Marko Žula je ob tem povedal: “V Nigradu želimo na vsakem koraku pomagati občankam in občanom, zato smo za vse, ki živijo na področju, kjer ni predvidene izgradnje javne komunalne infrastrukture, pripravili celovite rešitve po dostopni ceni. S predlogom nove ureditve želimo razbremeniti tudi gospodarstvo v našem mestu, saj se njihova obveza za kubični meter odvajanja odpadnih voda zmanjšuje za okoli 30%.”

Predstavniki podjetja Nigrad so še dodali, da so svojo nalogo, s strokovno podporo pristojnim oddelkom mestne uprave pri pripravi kvalitetne celovite ureditve področja odpadnih voda, opravili odgovorno. Predlog odloka izpolnjuje državno zahtevo do Mestne občine Maribor po celoviti ureditvi tega področja, zato so izrazili upanje, da bodo pristojni čim prej sprejeli novo ureditev. MO Maribor je namreč ena redkih mestnih občin v Sloveniji, ki še nima celovito urejenega in zakonodajo usklajenega tega področja. Dodali so še, da bo Nigrad, v sodelovanju z Mestno občino Maribor, v naslednjih dneh vsem občanom na domove poslal tudi informativno brošuro, s katero jih želijo seznaniti o predvidenih novostih, ki jih prinaša predlog nove ureditve.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.