02:48, sre, 15. Maj

V Mariboru znova iskali priložnosti za ženske podjetnice





Štajerska gospodarska zbornica je danes v Mariboru gostila že četrto konferenco ženske podjetnosti, ki je tokrat potekala na temo Ženske zaposlujmo ženske. Udeležilo se je je okoli 170 tako aktivnih kot prihodnjih podjetnic, ki so se po besedah direktorice zbornice Aleksandre Podgornik tudi tokrat učile, poslovno rasle in iskale rešitve.

vlcsnap-2016-11-24-17h56m46s27

Kot je povedala predsednica regijskega sveta poslovnih žensk in podjetnic Vida Perko, imajo moški pri zaposlitvi še vedno prednost pred ženskami, ženske pa morajo na razgovorih za službo odgovarjati na vprašanja tudi o družinskih zadevah. Po njenih podatkih je registrirana brezposelnost med ženskami za 2,5 odstotne točke višja kot med moškimi, ob tem pa so Slovenke v povprečju za 5,1 odstotka slabše plačane od moških.

“Formalno imamo v Sloveniji popolno enakopravnost in enake možnosti, a statistika kaže, da se to v praksi vendarle še ne uresničuje dovolj. Čeprav nas je približno polovica moških in polovica žensk, številke na vseh ostalih področjih ne kažejo tega. Žensk na vodilnih položajih je manj kot tretjina, kar je sicer v evropskem povprečju, a Evropska komisija že dolgo poudarja, da gre za neizkoriščen podjetniški potencial,” je dejala Perkova, ki sicer priznava, da si tudi ženske same kljub formalni enakopravnosti marsikdaj same postavljajo določene ovire in si ne upajo dovolj.

Po besedah direktorice Štajerske gospodarske zbornice Aleksandre Podgornik ženskam manjka predvsem poslovnega mreženja in stikov, zato so na letošnji konferenci novim podjetnicam ponudili to možnost v obliki stojnic, kjer lahko sklepajo konkretne posle. Že naslednje leto nameravajo povabiti tudi kolegice iz avstrijske Štajerske.

“Ženske smo morda včasih premalo samozavestne in prepričana sem, da s takimi dogodki lahko dosežemo nekoliko višjo motivacijo in spoznanje, da zmoremo in znamo. Zbornica jim bo pri tem nudila podporo in jih spodbujala,” je dejala Podgornikova, vesela, da se v podravski regiji vendarle za poslovno pot odloča vse več žensk, čeprav za zdaj večinoma v malih podjetjih.

Da so ženske vendarle podjetniško angažirane, vendar pa jih je pri tem treba bolj spodbuditi, je menila Tanja Salecl iz sektorja za enake možnosti na ministrstvu za delo. Slovenija v primerjavi z Evropo ni v slabšem položaju, so pa ženske po njenih besedah še vedno zaposlene pretežno v določenih sektorjih, kjer so posledično tudi plače nekoliko nižje, same pa težje pridejo na ključne položaje.

Glede na statistične podatke, da je na zavodu za zaposlovanje kar 60 odstotkov več žensk z visoko izobrazbo kot moških, se je ministrstvo za delo skupaj z zavodom letos odločilo samozaposlovanje spodbuditi s 5000 evri. Spirit je to nadgradil z dvomesečnim programom podjetniškega usposabljanja, ki se je po besedah Mojce Skalar Komljanc iz omenjene agencije izkazal za dobrodošlega in pozitivno ocenjenega.

“Spomladi nam je uspelo ustvariti 170 novih podjetnic, od jesenskega usposabljanja pričakujemo še prav toliko novih. Skupaj je bilo v usposabljanje vključenih 420 brezposelnih žensk s terciarno izobrazbo. Odločili smo se, da bomo decembra izdali tudi katalog s povzetkom, kjer se bodo lahko predstavile s svojo ponudbo,” je še povedala predstavnica Spirita.

Ena od svežih podjetnic je tudi Ptujčanka Irena Ivanuš, ki se je udeležila izobraževanja ter ga ocenila kot zelo koristnega, zato vidi možnosti tudi za druge ženske, ki se morda še niso odločile za to pot. Sama je bila brezposelna, s pomočjo izobraževanja si je naredila poslovni načrt in celostno podobo, pred kratkim pa že odprla podjetje za izdelavo nakita.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.