01:11, pon, 6. Maj

V Mariboru študenti predstavljali električna kolesa





Mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je včeraj petič organizirala tekmovanje v izdelavi električnih koles. Z njim želijo predvsem spodbuditi ustvarjalnost dijakov in študentov tehnike, predstaviti nove tehnološke rešitve na področju električno podprtih pogonskih sistemov za kolesa ter okrepiti sodelovanje na državni ravni.

Električno kolo, slika je simbolična
Električno kolo, slika je simbolična

Kot poudarjajo organizatorji iz laboratorija za energetiko, želijo v sodelovanju z Mestno občino Maribor in podjetjem Elektro Maribor ter drugimi deležniki širiti splošno ozaveščenost o nujnosti učinkovite rabe energije v prometnem sektorju. Tekmovanje sicer poteka v sklopu mednarodnega posvetovanja Komunalna energetika.

Letošnjega dogodka se je udeležilo šest ekip iz Srednje elektro-računalniške šole Maribor, Elektrotehniške-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana, Šolskega centra Škofja Loka in ljubljanske fakultete za elektrotehniko.

Tekmovalna kolesa so bila razdeljena v cestno in odprto kategorijo, udeleženci pa so tekmovali v treh disciplinah. Že dopoldne sta potekali tekmovanji v premagovanju razdalje in naklona na hipodromu v Kamnici ter bližnji klančini, kjer so preverjali zmogljivost baterij in moč motorjev, popoldne pa so dogodek preselil na Trg svobode, kjer je potekalo tekmovanje v spretnostni vožnji po poligonu in ocenjevali funkcionalnost e-koles.

V sklopu tretje tekmovalne discipline je potekal dogodek e-mobilnosti, kjer se bodo javno predstavile ekipe in že uveljavljene dobre prakse s področja energetike in trajnostne mobilnosti. Obiskovalci se bodo lahko seznanili še s trgom ultra lahkih električnih vozil, omogočili pa jim bodo tudi testne vožnje z demonstracijskimi električnimi vozili.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.