18:10, pet, 26. Apr

V Mariboru razglasili zmagovalce med medenimi pijačami





V Hiši Stare trte v Mariboru so v četrtek priredili večer medenih okusov, na katerem so se predstavili vrhunski pridelovalci medenih dobrot in pijač iz slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo. Ob tem so podelili priznanja 14. vseslovenskega ocenjevanja medenih pijač.

slika je simbolicna, peneca medica

Šampionske naslove je za medico prejelo Čebelarstvo Jere iz Dobrunj, za penečo medico Tomaž Šauperl iz Limbuša in za medeni liker Iztok Šajn iz Knežaka. Podelili so tudi 14 zlatih priznanj, 12 srebrnih in pet bronastih priznanj.

Največ je bilo v letošnjem ocenjevanju vzorcev medenih likerjev, ki jih je ocenjevala petčlanska komisija pod vodstvom Andreja Soršaka. Po besedah slednjega kakovost medenih pijač vsako leto narašča, tudi po zaslugi tega ocenjevanja. “Vedno manj je vzorcev slabše kakovosti. Tisti, ki so, pa so boljše ocenjeni,” je pojasnil za STA.

Komisiji ocenjujeta vzorce na podlagi predhodnih analiz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Gre za pijače, ki so pripravljene izključno iz slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo.

Medica je proizvod alkoholnega vrenja v vodi raztopljenega medu. Medeni liker je narejen iz medenega ali sadnega žganja, ki so mu dodali med. Najbolj priznana med medenimi pijačami je peneča medica, ki jo izdelujejo z vrenjem v steklenicah. Za kozarec peneče medice je potrebnih približno 40 gramov medu, čebele pa morajo za to količino medu obiskati približno milijon cvetov, pojasnjujejo v Čebelarstvu Cesar.

Pri nas se je pridelava medenih pijač pričela v 14. stoletju ter naraščala vse do 18. stoletja, ko so medene pijače izpodrinile pijače narejene iz cenejših surovin. Najstarejši zapis o izdelovanju medice je zapis Janeza Vajkarda Valvasorja v Slavi Vojvodine Kranjske leta 1689.
Vir:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.