17:40, sob, 18. Maj

V Mariboru poteka slovensko-kitajski poslovni forum





Mariborska občina nadaljuje z intenzivnim vzpostavljanjem stikov s potencialnimi kitajskimi vlagatelji. Potem ko so se prejšnji teden skupaj z enim od podpredsednikov vlade Dejanom Židanom mudili na Kitajskem, so danes v Mariboru odprli dvodnevni slovensko-kitajski poslovni forum. Na njem je tudi okoli 70-članska delegacija iz Kitajske.

foto: sta
foto: sta

Kot je na novinarski konferenci po uradnem začetku konference povedal mariborski župan Andrej Fištravec, je bil uspešen že njegov nedavni obisk na Kitajskem. Med drugim so v Nanchagnu, kjer je najemnik Vinaga letos odprl prodajalno vin, nastopili skupaj z državno delegacijo in se dogovorili za sodelovanje med občinama.

Ob tem so v Nanchangu že podpisali trgovski sporazum med občinskim podjetjem Nipa in družbo Fu Sheng Limited na področju prodaje prehrambenih izdelkov na kitajski trg, s podjetjem Poso Investment Limited pa so podpisali dokument o izkazanem interesu za nakup občinskega zemljišča v bližini trgovskega središča Qlandia za izgradnjo stanovanjsko-poslovnega objekta.

“Razpis za prodajo zemljišča je v teku, posel pa želimo zaključiti še letos. Projekt vključuje gradnjo 29 objektov, ki jih bodo lahko kupili neevropski rezidenti in tam registrirali svoje podjetje, s tem pa bodo prišli do vstopne točke za poslovanje znotraj EU,” je pojasnil mariborski župan, ki bo moral prej počakati tudi na to, ali bo zanimanje za okoli 1,5 milijona evrov vredno zemljišče pokazal še kak drug kupec. V tem primeru bi morali iskati novo zemljišče, projekt pa bi se lahko zavlekel.

Prav tako je že sklenjen memorandum s podjetjem BLK za vzpostavitev proizvodnje majhnih električnih tovornih vozil, v zvezi s katerim so že začeli tudi postopek pridobivanja homologacijskih dovoljenj, z mestom Wuxi blizu Šanghaja pa so se dogovorili za sodelovanje na športnem področju, in sicer prek nogometnega izobraževanja s strani mariborskih trenerjev na petih šolah v tem mestu.

Da je konferenca pomemben dogodek za Maribor, je zatrdil Fištravčev svetovalec Marko Kovačič, saj so uspeli privabiti pomembne kitajske goste iz različnih delov te velike države, ki je zadnja leta tudi eden največjih svetovnih investitorjev. Na konferenci so med drugim tudi predstavniki Kitajske razvojne banke (CDB) in promocijskega centra za investicije iz Šanghaja.

“Konferenca je tudi nekakšna platforma za sklenitev nekaterih poslov, ki se bodo zgodili še letos, hkrati pa nudi novo priložnost za mariborske podjetnike pri sklepanju poslov. Sicer pa naš namen ni zgolj spodbujanje investicij v Mariboru, pač pa tudi prodaja slovenskih izdelkov na kitajskem trgu,” je poudaril Kovačič in dodal, da se zato dogovarjajo tudi za vzpostavitev osmih trgovskih paviljonov v različnih delih Kitajske.

Pripravljenost za vlaganja v Slovenijo in Maribor so izrazili tudi predstavniki kitajskega gospodarstva, ki so zatrdili, da je naša država kljub svoji majhnosti zaradi strateške lege in odlično usposobljene delovne sile zanje zelo privlačna.

“Za sodelovanje med gospodarstvoma obeh držav je veliko priložnosti. Maribor si je med kitajskimi poslovneži ustvaril dobro ime s kitajsko investicijo v tovarno avtobusov, zato o sodelovanju in investicijah v Mariboru razmišlja še marsikdo, naša investicijska banka pa je to pripravljena podpreti,” je dejal predstavnik banke Wang Yasheng, ki ga zanima tudi vlaganje v druge dele Slovenije, predvsem v drugi tir od Luke Koper, pa tudi v slovenske telekomunikacije.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.