16:40, pet, 3. Maj

V Mariboru na obisku mestna delegacija kitajskega Nanjinga





V Mariboru je te dni na obisku delegacija iz kitajskega mesta Nanjing, na čelu katere je župan Miao Ruilin. Slednji se je včeraj skupaj z ostalimi člani delegacije udeležil poslovnega sestanka z ekipo mariborskega župana Andreja Fištravca. Kot je slednji poudaril po sestanku, gre za doslej najvišji kitajski obisk Mestne občine Maribor.

3fa3b5d0-67d0-4033-aa0e-7e55ea35f23f

Župan Fištravec je dodal, da gre za prestolnico najbogatejše kitajske province, ki išče izhod v Evropo, Maribor pa je v Sloveniji točka, kjer se takšni obiski nujno morajo zgoditi. Ob tem je izrazil veselje, da tudi kitajski veleposlanik v Sloveniji Ye Hao podpira prizadevanja Maribora pri iskanju kitajskih poslovnih partnerjev.

Po njegovih besedah kitajske goste najbolj zanimajo slovenska start up podjetja, ki jih bodo zato skušali predstaviti v Nanjingu in Šanghaju. Ob tem tudi njih zanima sodelovanje na področju šolanja nogometašev, zato razmišljajo, da bi po vzoru Wuxija tudi tam odprli nogometno akademijo. Na gospodarski zbornici so jim obljubili tudi pomoč pri gostovanju na obrtno-podjetniškem sejmu v Celju.

Župan Nanjinga je izpostavil, da sta Slovenija in Kitajska zelo prijateljski državi, veliko skupnih točk pa imata tudi mesti. Nanjing je prav tako mesto z bogato zgodovino, ki veliko poslov dela v logistični dejavnosti, prav tako se ponaša z razvitostjo na področju znanosti, izobraževanja in kulture.

“Tako kot z drugimi evropskimi mesti si želimo sodelovanja z Mariborom na področju športa, kulture in znanosti, o čemer že potekajo konkretni pogovori,” je dejal Ruilin. Ob tem jih zanima tudi poslovno povezovanje v obeh smereh. Med drugim načrtuje, da bi Maribor obiskali kitajski podjetniki, ki iščejo nove poslovne priložnosti, tudi njihov trg pa je odprt za predstavitev slovenskih proizvodov.

Veleposlanik Ye Hao je ob tem poudaril, da je Maribor zelo veliko naredil na področju iskanja kitajskih investitorjev.

Župana Nanjinga sicer v Mariboru spremljajo še direktor tamkajšnje občinske uprave ter direktorji oddelkov za gospodarstvo in informacijsko tehnologijo, za trgovino, za šport in za zunanje zadeve.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.