23:39, ned, 28. Apr

V Mariborski knjižnici pravljični dan s posvetom o pravljicah





V Mariborski knjižnici danes že šestnajsto leto prirejajo Pravljični dan. Letos ga povezujejo s simpozijem na temo prenosa pravljic v raznotere pojavne oblike in z dvema pravljičnima dogodkoma – pravljičnim jutrom za otroke in pravljičnim večerom za odrasle.

mariborska knjižnica

Simpozij bo po napovedih organizatorja raziskoval pravljice, zgodbe in izročilo, ki z mnogimi pristopi, oblikami in umestitvami kažejo, da živost pripovedovanja še zmeraj buri človeško domišljijo.

Etnolog Ambrož Kvartič bo spregovoril o fenomenu strašljivega v pravljicah, pravljičarka Ana Duša o pripovedovanju in sodobnih gledaliških praksah, likovni urednik Pavle Učakar o pravljičnih podobah v otroškem leposlovju na Slovenskem.

Med predavatelji bo tudi glasbenica Brina Vogelnik, ki bo spregovorila o ljudskih pesmih, zgodbah in pravljicah z lutkami. Pripovedovalka Jerca Cvetko bo predstavila gledališče Kamišibaj, komik Boštjan Gorenc – Pižama pa digitalne pravljice.

Simpozij, ki bo potekal v dvorani Rotovž, bo moderirala Mojca Ramšak. Zjutraj so izvedli že pravljično jutro za otroke s striparsko-pripovedovalsko animacijo po motivih rezijanskih ljudskih zgodb. Zvečer pa sledi pravljični večer za odrasle, ko bodo brali pravljice za odrasle.

Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.