04:02, pon, 20. Maj

V Drami Maribor se poklanjajo Tomažu Pandurju





Pol leta po (prezgodnji) smrti režiserja Tomaža Pandurja bodo v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor uprizorili njegov poslednji projekt: Brezmadežna/Immaculata. Z njim se je Pandur želel vrnili na “oder, ki mu je mnogo dal“, je danes na novinarski konferenci dejala njegova sestra Livija Pandur. Predvsem igralka Nataša Matjašec Rošker pa je Pandurjevo prepričala, da je sprejela izziv in dokončala bratovo delo.

Nataša Matjašec Rošker, Livija Pandur in Diana Koloini. Foto: BK TV
Nataša Matjašec Rošker, Livija Pandur in Diana Koloini. Foto: BK TV

Nihče si ni predstavljal, da se bo tako vrnil v Maribor. Hkrati je bilo nepredstavljivo, da tega projekta ne bi bilo. Bilo je težko, a sem začutila, da je mogoče res gledališki oder tisti prostor, kjer lahko po 35 letih dela s Tomažem mogoče tudi celimo rane,” je dejala Pandurjeva.

Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj

Pokojni Tomaž Pandur je predstavo zasnoval na podlagi romana Marijin testament sodobnega irskega pisatelja Colma Toibina, ki govori o Kristusovi materi in ji končno podeli lastni glas. Načrt je bil, da bo z njo odprl letošnjo sezono Drame SNG Maribor, a ga je prehitela smrt.
Tomaž se je že več let pogovarjal z direktorjem SNG Maribor o realizaciji nekega projekta za mariborsko Dramo. Bila je želja, da se simbolno vrne v to gledališče in tukaj naredi nekaj, kar bi mogoče zaključilo tudi nek urok in bilo tudi za to mesto, zaradi vsega, kar se je tukaj zgodilo, nekaj očiščevalnega,” je dodala Pandurjeva.
Osnovna tema predstave je izguba, v biblijskem smislu sicer izguba sina, a Pandurjeva je povedala, da gre za kakršnokoli izgubo bližnjega, “ki globoko zaseka v človeški organizem. Šele ko izgubimo bližnjega, se zavemo, kaj takšna izguba pomeni in kakšno rano pusti v človeku, ki je noben čas in prostor ne more do konca zaceliti,” je dejala.

Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj

Da se je projekt preprosto moral realizirati, predvsem zaradi predanosti, ki mu jo je posvetil pokojni Tomaž, sta se strinjali tudi umetniška direktorica Drame SNG Maribor Diana Koloini in igralka Nataša Matjašec Rošker. Slednja je poudarila, da so bile okoliščine nastajanja tega projekta zelo specifične. Takšne, ki si jih nihče ne želi, “a vse skupaj smo pripeljali že tako daleč, bilo je že v takšnem vrelišču, da se je moralo realizirati.” je dejala Matjašec Roškerjeva. Istočasno pa poudarila tudi, da so se (morda tudi zaradi težkih okoliščin) člani celotne ekipa projekta dejansko na poseben in predvsem zaupen način povezali med sabo, “kar se ne zgodi pogosto oziroma preredko“.

Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj

Tomaž si je neskončno želel veliko predstavo z eno igralko“, je dodala Pandurjeva, “in oba sva verjela, da Nataša to zmore. Večkrat sem na vajah pomislila, kako bil bil Tomaž zadovoljen in srečen, če bi lahko delal z Natašo…
Pokojnemu režiserju se bodo s premiero poklonili ta petek, 23. septembra ob 20h v Stari dvorani SNG Maribor. Oktobra pa bo v SNG Maribor gostoval tudi Pandurjev Faust, ki ga je – sicer za ljubljansko dramo – režiral lani. Z obema predstavama se, po mnenju Pandurjeve, “Tomaževa vizija v moč gledališča nadaljuje,” je povedala, hkrati pa dejstvo, da bratovih del niso uvrstili v program Festivala Borštnikovo srečanje označila za “škandalozno”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.