16:58, tor, 7. Maj

Univerza v Mariboru in MOM podpisali sporazum





Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec in rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar sta včeraj podpisala sporazum o sodelovanju na področju trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja mesta. Pri tem si obetata predvsem lažje pridobivanje sredstev Evropske unije.

um in mom podpisali sporazum
Univerza in občina sta se s sporazumom zavezali, da bosta s pozitivnim zgledom ustvarjali inovativno okolje in tako pripomogli h “kakovostnemu, uravnoteženemu, trajnostnemu in družbeno odgovornemu razvoju” občine, univerze in države.

Univerza naj bi v skladu s sporazumom “spodbujala izmenjave spoznanega v izobraževanju in znanosti za razvojne potrebe mesta” ter nudila strateško pomoč pri pripravi rešitev na področju trajnostnega urbanega razvoja Maribora. Občina pa naj bi pripravila nabor projektov za skupno sodelovanje z univerzo pri uresničevanju strategije trajnostnega urbanega in družbeno odgovornega razvoja mesta. Razvojni projekti naj bi se usklajevali in pripravljali preko projektnih pisarn univerze in občine.

“Univerza ima ogromen raziskovalni potencial. Upam, da se bo notranje tako organizirala, da bo ta razvojni potencial na razpolago tako lokalni skupnosti kot gospodarstvu,” je v izjavi za medije po podpisu sporazuma na rektoratu povedal župan Andrej Fištravec.

Podoben sporazum je univerza pred dnevi podpisala s Štajersko gospodarsko zbornico, s takšnimi sodelovanji pa ciljajo predvsem na lažje pridobivanje evropskih sredstev. “Pojavljajo se kohezijska sredstva, ki jih bo Evropa namenjala regijam,” je povedal rektor Tičar.

Izpostavil je regionalni razvojni projekt inovativnih odprtih tehnologij, katerega cilj je vzpostaviti povezavo med univerzo oz. raziskovalnimi organizacijami, gospodarstvom, podpornimi oz. razvojnimi organizacijami in lokalnimi skupnostmi skozi odprte inovacije in tehnologije.

Tičar je sicer že v volilni kampanji za rektorsko mesto poudarjal pomen povezovanja univerze z lokalnim okoljem. “Univerza ne more biti sama sebi namen ali stati v nekem praznem prostoru. Seveda je naloga univerze, da razvija novo znanost in nove možnosti, a obenem mora tudi slediti potrebam okolja, se s tem okoljem povezati, kajti okolje je bilo tisto, ki je generiralo razvoj visokega šolstva tukaj,” je povedal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.