02:02, pon, 29. Apr

Umetno jezero v Radljah





Občina Radlje ob Dravi s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v bližini reke Drave in ribnika Reš gradi kopalno jezero in drugo s tem povezano infrastrukturo. Izgradnja jezera je vredna dober milijon evrov, iz Avstrije uvožena tehnologija pa bo, kot pravi župan Alan Bukovnik, omogočala nizke stroške vzdrževanja kopališča.

getfoto2 (2)

Za prebivalce zgornje Dravske doline so najbližja javna kopališča v Slovenj Gradcu, Ravnah na Koroškem in v Rušah, zadnja leta pa se jih veliko odloča tudi za kopanje v kopališčih v Avstriji. Da bi jim, predvsem pa svojim občanom, omogočili kopanje bližje, so na radeljski občini po izkušnjah in znanju iz sosednje Avstrije zasnovali projekt umetnega kopalnega jezera v bližini reke Drave. Tam so v minulih letih že zgradili večnamenski objektov in prostor z avtodome, poleg jezera pa načrtujejo še čolnarno s tremi tradicionalnimi čolni na vesla ter nekaj lesenih hišk za t.i. glamping.

Kopalno jezero, ki ga letos gradijo po tehnologiji podjetja Biotop, bo veliko dobrih 3100 kvadratnih metrov skupne vodne površine brez prodnatega filtra. Od tega bo kopalno območje obsegalo 2000 kvadratnih metrov, najmanjša globina jezera bo 1,35 metra, največja pa 3,70 metra. Na dnu jezera bo položena folija, prek katere bo izvedeno peščeno peščeno dno kopalnega jezera, čiščenje kopalne vode pa bo potekalo prek naravnih peščenih filtrov in regeneracijske cone oz. prav za to posajenih ustreznih rastlin, poleg tega pa bodo za ustrezno kakovost vode skrbeli tudi z vpihovanjem kisika skozi zemljo v kompleks jezera.

Po ocenah strokovnjakov 2000 kvadratnih metrov kopalnih površin zadostuje za od 800 do 850 kopalcev na dan, je STA povedal župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik in dodal, da terminski plan predvideva, da bo jezero zgrajeno do konca julija letos, po izgradnji pa bodo občanom letos kopanje ponudili brezplačno.

S kopališčem bo, tako kot z ostalo javno infrastrukturo v občini, upravljal Javni zavod za šport, kulturo, turizem in mladino. Ob tem pa župan izpostavlja, da bodo stroški vzdrževanja nizki. Ocenjujejo, da bodo znašali okoli desetino stroškov delovanja klasičnih bazenov, tretiranih s klorom, saj bo poraba elektrike zelo majhna.

Naložba v izgradnjo kopalnega jezera je vredna dober milijon evrov, od tega občina 460.000 evrov dobi iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izgradnja celotnega kompleksa pa je ocenjena na dva milijona evrov. Z izgradnjo kopališča in pripadajoče turistične infrastrukture v bližini ribnika Reš se po besedah župana Bukovnika zaokrožuje športno-turistična ponudba občine.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.