23:35, sob, 18. Maj

UM gosti letno zasedanje Podonavske rektorske konference





Univerza v Mariboru med 4. in 6. novembrom 2015 gosti v Mariboru letno zasedanje Podonavske rektorske konference, druge največje mreže visokošolskih institucij v Evropi, ki povezuje skoraj 70 univerz.

unnamed

Udeležuje se je približno 100 predstavnikov vodstev univerzitetnih in visokošolskih institucij iz 14 držav. Naslov letošnje konference je Harmonizacija podonavskega visokošolskega prostora, udeleženci pa se posvečajo vprašanju večje mobilnosti študentov in profesorjev v regiji, s katerim bi omogočili spodbujanje medsebojnega razumevanja in sodelovanja. Prav tako bodo spregovorili o hitrem razvoju znanja in tehnologije, ki vpliva na družbo in gospodarstva ter igra vse pomembnejšo vlogo pri preobrazbi visokega šolstva in raziskovanja. V okviru konference bo potekala tudi skupščina Podonavske rektorske konference, kjer bo izvoljen tudi nov predsednik. Več informacij in program konference je objavljen na spletni strani Univerze v Mariboru (www.um.si).

Področje Podonavske rektorske konference zajema 1,1 milijona študentov iz 15 držav. »Vesel sem, da 44. zasedanje Podonavske rektorske konference gosti prav Univerza v Mariboru, ki postavlja visoke standarde, predvsem v povezovanju na področju internacionalizacije visokega šolstva. Zasedanje v Mariboru je tudi zelo dobra priložnost za krepitev sodelovanja z Rektorsko konferenco Alpe Jadran«, je povedal predsednik Podonavske rektorske konference prof. dr. Doru Pamfil.

»Podonavska razvojna strategija je ena najpomembnejših razvojnih pobud v Evropi. Univerza v Mariboru v teh dneh gosti številne vodilne predstavnike pomembnih tujih univerz in se tako v Evropi uveljavlja kot pomembna razvojno usmerjena visokošolska institucija. Biti v družbi najboljših je za nas velika priložnost in odgovornost, kar želimo izkoristiti v smeri ustvarjanja pomembnih partnerstev s tujimi univerzami in ustvarjanja pogojev za razvoj Vzhodne kohezijske regije. Zato je nujno, da naše države v Podonavju odprejo sistem visokega šolstva, kot so to počele zahodne države članice EU in tako spodbudijo razvoj skupnih študijev in mobilnosti v regiji. Tako bomo lahko povečali atraktivnost naše regije za študij naših mladih«, je povedal rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar.

Kot na številnih področjih, je tudi visokošolski sistem v Podonavju pred velikimi izzivi v smeri raznolikosti nacionalnih sistemov, za oblikovanje odprtega, vključujočega, trajnostnega in družbeno odgovornega visokošolskega prostora. »Udeleženci konference se tako ukvarjajo z vprašanji mobilnosti v regiji, o ovirah in o rešitvah, ki jih lahko ponudijo univerze v času, ko mladi stremijo po zahodnih destinacijah ali destinacijah daljnega vzhoda. Posebej aktualen izziv pa bo tudi vprašanje povezave med izobraževanjem in raziskovanjem, predvsem na podiplomskih študijih, najprej na ravni druge stopnje«, je povedal prorektor za mednarodno sodelovanje Univerze v Mariboru Jernej Turk.

Udeleženci Podonavske rektorske konference bodo med drugim imeli priložnost prisluhniti prispevku rektorja Tehniške univerze v Gradcu Harald Kainz-u, ki uspešno povezuje študij in raziskovanje na drugi stopnji ter odlično sodeluje z gospodarstvom. V Nemčiji je zelo uspešen ti. dualni sistem študija, o katerem bo govoril Wolfgang Schuster, predstavnik European Foundation for Education. Še posebej pa bo zanimiva razprava o inovativni doktorski shemi, o perečem področju tako za znanost, kot za izobraževanje. Med govorci na to temo bo tudi Melita Kovačević, predsednica komisije Evropske rektorske konference za doktorski študij in bivša prorektorica Univerze v Zagrebu. Konferenco bo zaključil panel, kjer bodo predstavniki članic Podonavske rektorske konference predstavili zgodbe uspeha kot primere dobre in uspešne prakse sodelovanja v Podonavju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.