01:06, sob, 27. Apr

UKC Maribor do dveh obsevalnikov





Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je s pomočjo donacije Švice kupil dva obsevalnika za nov objekt oddelka za onkologijo in radioterapijo. Gre za obsevalni napravi za zdravljenje malignih rakastih obolenj, ki jih v Mariboru doslej niso imeli.

UKC Maribor

Po besedah direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca je donacija rezultat osebnih prizadevanj švicarskega veleposlanika v Sloveniji Roberta Reicha, kateremu se je danes zahvalil s posebnim priznanjem.

Veleposlanik je izrazil upanje, da bo onkološki oddelek kmalu začel sprejemati bolnike. Kot je dejal v izjavi za medije, je smiselno, da ima Slovenija še drugi onkološki center, zato upa, da rezi v državni proračun tu ne bodo pustili posledic.

Obsevalnika, vredna okoli pet milijonov evrov, sta že nastanjena v novo zgrajenem oddelku za onkologijo in radioterapijo. Z gradnjo objekta so končali lani, a ga trenutno še opremljajo s pohištveno in medicinsko opremo. Po besedah Pivca bi oddelek lahko odprli konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta.

Celotna vrednost projekta novega onkološkega oddelka, ki se bo nahajal v neposredni bližini klinike za kirurgijo, znaša dobrih 35 milijonov evrov. Za gradnjo objekta s podzemnim hodnikom so predvideli 19,5 milijona evrov, ostalo naj bi šlo za opremo.

Za nov oddelek je treba tudi ustrezno usposobiti kader, prišlo pa naj bi tudi do novih zaposlitev. Usposabljanja po besedah Pivca že potekajo, do 70 odstotkov pa naj bi kadre popolnili v začetku prihodnjega leta.

Tudi tu so po besedah Pivca vzpostavili sodelovanje s Švico. Tako naj bi jeseni poslali uslužbence iz Maribora na izobraževanje v kanton Ticino.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.