02:18, pet, 26. Apr

Tudi v Mariboru gugalnica za gibalno ovirane osebe





Kot nedavno v Radovljici so danes tudi v mariborskem Mestnem parku predali namenu gugalnico za gibalno ovirane osebe, ki so jo postavili v okviru projekta Reigrišče – Varna igrišča Slovenije. Po besedah direktorice Zavoda za varno igro Andreje Bednjički je igralo primerno za invalidske vozičke, hkrati pa spodbuja medgeneracijsko druženje.

gugalnica za gibalno ovirane sta

Projekt Reigrišče – Varna igrišča Slovenije izvajata Zavod za varno igro in društvo Planet Zemlja s podporo varuhinje človekovih pravic in slovenskega Unicefa. “Poleg gugal za gibalno ovirane ponujamo v okviru tega projekta tudi gugala za različne starostne skupine in gugalo, ki vsebuje element vode,” je povedala predsednica društva Planet Zemlja Irena Mraz.

“Spodbujamo lastnike igrišč, da vključujejo ciljne skupine, ki so zelo pogosto izpuščene na igriščih. To so otroci do treh let starosti in osebe s posebnimi potrebami. Hkrati spodbujamo medgeneracijsko druženje, tako da se lahko starejša generacija poenoti z elementi za igro, ki so jim bili znani v njihovem odraščanju,” je pojasnila Bednjičkijeva. Spomnila je, da otroci pogosto prihajajo na igrišča s starimi starši. “Če ne razumejo igral, bodo zelo težko imeli dodano vrednost vključevanja in spodbujanja mlajše generacije v igro,” je dodala.

Poudarila je, da namen projekta Reigrišče ni samo postavljanje igral ampak tudi usposabljanje kadra in lastnikov igrišč, da skrbijo za svoja igrala skladno z evropskimi standardi, ki veljajo tudi v Sloveniji, tako da se zagotovi ustrezna varnost na igriščih.

Kot poudarjajo v Zavodu za varno igro, je naloga staršev in varuhov pomoč med igro ter omogočanje pravic otrok do izražanja, naloga tistih, ki omogočajo igro, pa je, da otrokom zagotovijo čim večjo zaščito zdravja in varnosti pri igri. Prav slednji – lokalne in stanovanjske skupnosti, šole, vrtci, oblikovalci okolja in druge osebe, ki so vključene v oblikovanje prostora za igro in rekreacijo – pa pogosto nimajo dovolj znanja o tem, kaj je treba upoštevati pri načrtovanju in vzdrževanju otroških igrišč.

Sredi septembra so gugalnico za gibalno ovirane osebe postavili v Športnem parku Radovljica, trenutno pa tečejo pogovori, da bi jo postavili še v nekaterih drugih slovenskih krajih.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.