22:40, pon, 13. Maj

Teden zmanjševanja odpadkov





Danes se začenja evropski Teden zmanjševanja odpadkov, ki bo trajal do prihodnje nedelje. Letošnja osrednja tema je zmanjševanje količine odpadne embalaže. Da bi čim več ljudi podučili kako zmanjšati to količino, se bodo tudi v Mariboru vrstili osveščevalni dogodki.

snaga, zabojniki, smeti

V Sloveniji je, po podatkih Statističnega urada RS, lani nastalo 275.259 ton odpadne embalaže, kar predstavlja 30 odstotkov vseh komunalnih odpadkov. V zadnjih letih se njena količina povečuje – številka za lani je za skoraj tretjino višja kot za leto 2013. V slovenskih gospodinjstvih v povprečju nastane 133 kilogramov odpadne embalaže na prebivalca letno.

smeti snaga zbiralnica kos

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je akcija, katere cilj je okoljsko ozaveščanje in spodbujanje k sodelovanju pri zmanjševanju količine odpadkov. Od leta 2009 jo organizira Evropska komisija s podporo programa Life+. Letos so akterji iz celotne Evropske unije pripravili več kot 12.250 aktivnosti, od tega jih je nekaj več kot 20 iz Slovenije. Na Mestni občini Maribor so se odločili za poseben program, ki so ga pripravili v sodelovanju s podjetjem Snaga Maribor. Vse prireditve so brezplačne.

teden-zmanjsevanja-odpadkov

Akciji se pridružuje tudi Ministrstvo za okolje in prostor, kjer menijo, da si je treba prizadevati predvsem za povečanje ozaveščenosti o vplivu plastičnih nosilnih vrečk na okolje in spremeniti sedanje dojemanje plastike kot neškodljivega in poceni blaga.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.