19:50, ned, 5. Maj

Ta teden naj bi imenovali v. d. direktorja mestne uprave MOM





Mariborski župan Andrej Fištravec še vedno ni imenoval vršilca dolžnosti direktorja mestne uprave, čeprav je opozicija zahtevala njegov odpoklic. “Župan si prizadeva, da bi poiskal kompetentnega kandidata za v. d. direktorja mestne uprave. Želja je, da bi bil imenovan do izredne seje oziroma v tem tednu,” so danes povedali na občini.

foto:sta
foto:sta

Mariborska občina namreč po razrešitvi Bojana Babiča pred mesecem dni deluje brez direktorja mestne uprave, zaradi česar je opozicija prejšnji teden celo zahtevala odpoklic župana. Opozicija županu očita, da s tem, ko ob županski opravlja še funkcijo v. d. direktorja mestne uprave, ravna nezakonito.

Na seji mestnega sveta prejšnji teden Fištravec ni želel dati na glasovanje predloga za glasovanje o svojem odpoklicu, zato so opozicijski svetniki sejo zapustili, ta pa je bila zaradi nesklepčnosti prekinjena.

Mestni svetniki se bodo ponovno sestali v sredo, tokrat na izredni seji, ki je bila sklicana na zahtevo opozicije. Za zdaj ni znano, ali bo opozicija takrat ponovno posredovala predlog za glasovanje o zaupnici županu.

Kot je pojasnil mestni svetnik opozicijske SDS Renato Škerbinc, so na službo za lokalno samoupravo ministrstva za javno upravo poslali zaprosilo za stališče glede morebitnega prenehanja funkcije župana Mestne občine Maribor. “Naši nadaljnji koraki bodo odvisni od pridobljenega pravnega mnenja. Podpisniki ugotovitvenega sklepa vztrajamo na stališču, da je župan začel opravljati delo direktorja mestne uprave, kar je nezdružljivo s funkcijo župana po 37. členu zakona o lokalni samoupravi,” je pojasnil.

“Nisem v. d. direktorja mestne uprave, jaz sem župan,” se brani Fištravec in pojasnjuje, da ni nikoli podpisal uradne odločbe o nastopu funkcije v. d. direktorja ali direktorja.

Naslednja redna seja mestnega sveta je predvidena 29. oktobra, vendar se mora zaradi nedokončanja seje prejšnji teden naprej zaključiti ta redna seja. “Odločitev o tem, kako se bo seja zaključila, ali v obliki dopisne seje ali se bodo mestni svetniki ponovno sestali, bo sprejeta v kratkem,” so pojasnili na občini.

Na vprašanje, ali bo takrat dovolil glasovanje o zaupnici, so v županovem kabinetu pojasnili, da mora takšen predlog podati občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Dodali so, da bi župan to tudi sam predlagal, “če bi nastopil kateri od zakonskih razlogov za prenehanje mandata”.

Fištravec je prejšnjega direktorja mestne uprave Bojana Babiča razrešil, ker naj ne bi imel ustreznega nadzora nad delom uradov, ki zaradi tega niso ustrezno opravljali svojega dela. Babič je to zanikal in poudaril, da je bil kot direktor zavezan skrbeti za pravilnost in zakonitost postopkov, kar pa po njegovem zahteva svoj čas.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.