06:27, pon, 6. Maj

Svetovni dan voda letos v znamenju trajnostnega razvoja





Letos Generalna skupščina Združenih narodov postavlja v ospredje povezavo med vodo in trajnostnim razvojem oziroma med dejavniki, ki so z vodo v pomembni relaciji. V Mariborskem vodovodu dajejo trajnostnemu razvoju velik pomen, kar dokazujejo predvsem z vpeljevanjem elektronskega poslovanja, s čimer želijo okolje razbremeniti obremenjujočih pojavov. Mariborski medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave se je pred letošnjim svetovnim dnevom voda, ki ga obeležujemo v nedeljo, odločil začeti kampanjo osveščanja občanov Maribora in širše okolice o pomenu pravilnega zbiranja in odstranjevanja odpadnih zdravil. Letošnja osredja tema svetovnega dneva voda je sicer Voda za razvoj.

svetovni dan voda, novinarska (18)

Po besedah direktorja Mariborskega vodovoda, dajejo trajnostnemu razvoju velik pomen, kar dokazujejo predvsem z vpeljevanjem elektronskega poslovanja, s čimer želijo okolje razbremeniti obremenjujočih pojavov. Čistilna akcija, ki jo vsako leto izvedejo na območju največjega črpališča Vrbanski plato ter program, ki ga pripravijo vsako leto ob Svetovnem dnevu voda in ko širšo javnost še intenzivneje spominjajo na to kako pomembno je varčevanje in smotrno ravnanje s pitno vodo, so samo še nadgradnja njihovega poslanstva.

V okviru organiziranih aktivnosti bo v soboto 21. marca razstava Mariborskega vodovoda v Qlandiji med 10. in 12. uro. Podelitev nagrad desetim najboljšim likovnim delom in pester spremljevalni program.

Letošnja tema svetovnega dneva voda je: »Voda za razvoj«.Opredeljena tema ima širok pomen. Za nekatere pomeni zagotavljanje osnovne oskrbe s pitno vodo, za druge pomeni iskanje rešitev v zvezi s pojavom različnih snovi v vodi, kot so na primer farmakološko aktivne snovi (FAS) – zdravila, ki bi lahko močno vplivala na zdravje ljudi. Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave Mestne občine Maribor se je odločil, da letošnji svetovni dan vode nameni kampanji ozaveščanja občanov Maribora in širše okolice o pomenu pravilnega zbiranja in odstranjevanja odpadnih zdravil.

Kot je na sredini novinarski konferenci povedala vodja urada Olga Mravlje, želijo z omenjeno kampanjo ob dejstvu, da na območju mariborskega vodovoda pijejo eno bolj kakovostnih vod v državi, iskati rešitve za nekatere novodobne substance, ki počasi, vendar vztrajno prehajajo v podzemne vode in bi se lahko nekoč pojavile tudi v pitni vodi.

“Zaradi pojava ostankov zdravil v vodi, na kar kažejo tudi rezultati občinskega imisijskega monitoringa tal ter podzemnih in površinskih voda, smo se odločili dati poudarek tej tematiki,” je povedala Mravljetova. V ta namen so v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano ter s pomočjo podjetij Nigrad, Snaga in Aquasystem izdali letak in plakat z opozorili, kaj pomeni, če tovrstnih odpadkov ne odlagamo pravilno.

Podrobnosti danes v Občinskem informatorju, ob 18.30.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.