10:34, ned, 19. Maj

Svet zavoda UKC Maribor še premišlja o odstopu strokovne direktorice





Svet UKC Maribor včeraj kljub večurni razpravi ni sprejel končne odločitve, ali bo sprejel ponujen odstop strokovne direktorice Darje Arko, ki meni, da v trenutnih razmerah ne more ustrezno opravljati svojega dela. Z odločitvijo bodo počakali do naslednje seje, da pridobijo še mnenje v. d. direktorja in strokovnega sveta kliničnega centra.

Svet zavoda je izkoristil točko 17. člena statuta, ki navaja, da je pri imenovanju in razreševanju strokovnega direktorja potrebno mnenje tako direktorja kot strokovnega sveta, in bi želeli do naslednje seje pridobiti ta mnenja, da se lahko odločimo, kako naprej,” je po seji povedala predsednica sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek, ki je prejšnji teden tudi sama podala odstopno izjavo.

Priznala je, da želijo s tem pridobiti nekaj več časa za razmislek. “Odločili smo se po našem mnenju najboljše, ker ne želimo, da klinični center zapade v krizo vodenja,” je pojasnila. Naslednja seja sveta zavoda je predvidena v prvi polovici marca. Osebno nad takšno odločitvijo Arkove ni bila presenečena. “V UKC Maribor me nobena stvar ne preseneti več,” je dejala.

Foto: STA
Foto: STA

Arkova pravi, da uživa podporo vršilca dolžnosti direktorja Janeza Lavreta in strokovnega sveta bolnišnice ter da je pripravljena tudi ostati na položaju, če bo tako od nje zahteval svet zavoda. “Če te podpore ne bi imela, bi odstopila brez kakršnih koli zadržkov. Tokrat pa gre za to, da sem odstop ponudila članom sveta zavoda, ker se resnično počutim v tej funkciji nemočno in ocenjujem, da so problemi, ki jih je nujno rešiti. Kakšna bo odločitev, pa je stvar sveta zavoda,” je pojasnila. Kot je dodala, ne želi puščati problemov nerešenih in se umikati v kritičnih situacijah, a se ji zdi ta trenutek nujno opozoriti na probleme, ki jih sama ne more rešiti.

V.d. direktor se ni opredelil do odstopa

Lavre se tokrat o odstopu Arkove ni želel javno opredeljevati, je pa priznal, da je bil presenečen, “ker menim, da sva delala korektno“.

Darja Arko, strokovna direktorica UKC Maribor in Dejan Bratuša, predstojnik oddelka za urologijo.
Darja Arko, strokovna direktorica UKC Maribor in Dejan Bratuša, predstojnik oddelka za urologijo.

Arkova je podrobnejše razloge za ponujen odstop predstavila svetu zavoda za zaprtimi vrati. V pismu, ki ga je pred dnevi poslala članom sveta zavoda, pa je med drugim izpostavila, da so številne težave UKC Maribor, kot je pomanjkanje zdravnikov, odraz restriktivne kadrovske politike in omejene nabave medicinske opreme v zadnjih letih, pa tudi sistemske ureditve zdravstva in razmer znotraj ustanove.

Arkova, ki prihaja iz ginekološke stroke, je na položaju strokovne direktorice od leta 2010, prihodnje leto pa bi se ji iztekel drugi mandat. Na obeh razpisih je bila edina kandidatka. Pred seznanitvijo z odstopom Arkove so člani sveta zavoda štiri ure razpravljali o domnevni izpostavljenosti UKC Maribor večmilijonskim finančnim bremenom zaradi hipotek na zemljiščih garažne hiše in parkirišč ter ostalih pravdnih postopkih, ki tečejo zoper bolnišnico. Razprava je prav tako potekala za zaprtimi vrati, zato podrobnosti niso znane.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.