16:26, ned, 5. Maj

Auer ponovno poziva Cerarja





Na novinarski konferenci Liste za pravičnost in razvoj so predstavili Zahteve in poziv mariborskega gospodarstva predsedniku vlade Republike Slovenije (RS) Miru Cerarju ob njegovem skorajšnjem obisku v Mariboru.

Po besedah predsednika Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojana Auerja pričakujejo obisk predsednika Vlade Republike Slovenije Mira Cerarja v Mariboru – predvidoma ta petek. “V LPR smo zato naslovili pismo gospodu Miru Cerarju in ga pozvali naj zaveze, ki jih je odhajajoča vlada dala Mariboru in okoliškim občinam (vendar nikoli realizirala) realizira in »popravi krivice« storjene Mariboru. Z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da je do Maribora in regije bolj prijazna sosedna Avstrija, ki več tisočim našim občanom nudi vsakodnevni kruh, kot pa matična država oziroma Ljubljana. Slednja nas bolj kot ne vsa leta zgolj izčrpava. Še več! Mariborčane, ki so si bili prisiljeni poiskati delo onstran meje, celo dvojno obdavčuje!” so dejali v LPR.

DSC_6184

Po besedah Auerja je potrebno sprejeti in podpisati zavezujoče obveze Vlade RS do Maribora in popraviti dolgoletne krivice, ki jih je bil Maribor deležen v preteklosti. Nujno je takoj popraviti vsaj 4 ključne krivice:

1. Izplačati Mariboru in okoliškim občinam 66 MIO EUR pomoči, ki jih je sprejela vlada Alenke Bratušek (vendar nikoli realizirala).

2. V rebalansu proračuna zagotoviti 600 MIO EUR kolikor je zahteva in potreba mariborskega gospodarstva (sprejeta na razvojni konferenci junija leta 2013 in soglasno potrjena na Mestnem svetu MOM).

3. Takoj je potrebno prenesti sedež ustanove za črpanje EU sredstev v Maribor (vzhodni kohezijski regiji pripadajo sredstva iz proračuna EU za obdobje 2014-2020)

4. Vlada naj zagotovi enakopravni položaj Maribora do Ljubljane (sprejme naj Zakon o mestnih občinah in podpre ustanovitev Štajerske pokrajine s sedežem v Mariboru).

“V Mariboru moramo prenehati z razprtijami in končno »stopiti skupaj« ter zahtevati od Vlade RS to, kar nam pripada, kot enakopravnim državljanom in davkoplačevalcem! Zato vse županske kandidate v Mariboru javno pozivam, da se pobudi pridružijo. Samo skupaj lahko dosežemo, da se bo Maribor z okolico, v Ljubljani obravnaval z dolžnim spoštovanjem in zavedanjem, da nismo tretjerazredni državljani in da za stvari, ki nam pripadajo ne mislimo več prositi!” so povedali predstavniki LPR.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.