00:44, ned, 28. Apr

Štajerski veljaki proti ukinitvi nadzornih svetov v elektrarnah





Župani, poslanci in predstavniki gospodarstva problemskega območja Maribor s širšo okolico odločno protestirajo proti ukinitvi nadzornih svetov v elektrarnah in zahtevajo drugačno obravnavo Dravskih elektrarn Maribor (Dem) v prihodnje. Če država tega ne bo upoštevala, bodo zahtevali izločitev Dema iz Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE).

dravske elektrarne

Poziv HSE, vladi, državnemu zboru in pristojnim ministrstvom so oblikovali v ponedeljek na seji razširjene koordinacije, v katero so vključeni župani in poslanci problemskega območja Maribor s širšo okolico ter predstavniki gospodarstva, Mariborske razvojne agencije in Regionalne razvojne agencije Koroška.

“Dravske elektrarne Maribor so pomemben gospodarski in razvojni subjekt v regiji, prav tako predstavljajo enega od nosilnih stebrov v energetiki na nivoju države. Težnje po centralizaciji odločanja, ki so se nazadnje odrazile v dogodkih prejšnjega tedna (ukinitev vseh nadzornih svetov v družbah HSE), terjajo jasno in odločno zahtevo po drugačni obravnavi Dema v prihodnje,” piše v izjavi, ki jo je v imenu koordinacije županov podpisal mariborski župan Andrej Fištravec.

“V kolikor država, kot lastnik energetike, ne bo upoštevala legitimnih interesov oziroma potreb celotne regije ter omogočila razvoja potencialov, ki ga ima energetika v koroški in podravski regiji, bodo akterji v obeh regijah prisiljeni zahtevati izločitev Dema iz HSE,” so dodali.

V HSE so konec aprila izvedli reorganizacijo družb v skupini, v katerih je HSE edini družbenik, in ukinili nadzorne svete v Demu, Soških elektrarnah Nova Gorica in Termoelektrarni Šoštanj, vodstva teh družb pa so odgovorna neposredno poslovodstvu HSE.

Po navedbah HSE je to korak k izboljšanju prakse korporativnega upravljanja in k začetku resne, postopne in celovite konsolidacije skupine. Predsedniki sindikatov v omenjenih treh družbah ter predsednik sindikata energetike Branko Sevčnikar pa so izrazili bojazen, da je ukinitev nadzornih svetov eden od korakov do razprodaje energetike, in napovedali možnost stavke.

Problemsko območje Maribor s širšo okolico, ki mu je vlada lani obljubila dodatno pomoč, poleg mariborske zajema še občine Ruše, Pesnica, Kungota, Hoče-Slivnica, Selnica ob Dravi, Podvelka, Ribnica na Pohorju in Radlje ob Dravi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.