02:58, pet, 26. Apr

Spominsko obeležje Pekrskih dogodkov na mariborski občini





Na hodniku pred sobo 133 na mariborski občini so se danes zbrali aktualni in nekdanji predstavniki vodstva MOM ter sedanji in nekdanji pripadniki Slovenske vojske. Župan Andrej Fištravec, nekdanja županja Magdalena Tovornik in upokojeni brigadir Slovenske vojske Vladimir Miloševič so namreč slovesno odkrili obeležje v spomin na pekrske dogodke leta 1991.

Foto: BK TV
Foto: BK TV

Spominska plošča stoji na steni pred vrati pisarne, od koder so pripadniki Jugoslovanske ljudske armade (JLA) v noči s 23. na 24. maj 1991 odpeljali ali tako rekoč ugrabili Vladimirja Miloševiča, takratnega poveljnika mariborske teritorialne obrambe (v času osamosvojitve).
V času Pekrskih dogodkov 23. maja 1991 je bil med pogovori predstavnikov SO Maribor in 31. korpusa JLA v teh prostorih ugrabljen poveljnik 7. PŠTO vzhodnoštajerske pokrajine,” piše na spominski plošči.

Foto: BK TV
Foto: BK TV

Po Fištravčevih besedah gre za simbolično gesto, s katero želijo negovati spomin “na zelo odločilne trenutke naše zgodovine v mestu, ki je velikokrat v zadnjih 200 letih ne samo stalo na branikih naše nacionalne zgodovine, ampak je pravzaprav ustvarjalo to zgodovino“.
Miloševič pa je pred odkritjem obeležja zbranim pripovedoval osebno zgodbo iz tistega časa. Po njegovih besedah se je slovenska osamosvojitvena vojna začela prav 23. maja 1991 v Mariboru. “Počaščen sem, da lahko danes skupaj z vami počastim spomin na dan, ko se je ustvarjala nova slovenska zgodovina… Nekateri pravijo, da je bilo to pozneje, jaz pa trdim, da je bilo to 23. in da je bil Maribor tisti, kjer se je začela slovenska osamosvojitev,” je dejal.
Danes pogreša takratno enotnost slovenske politike. “Politika je takrat razmišljala, kako bi pomagali ljudem. Danes pa ti politiki razmišljajo o tem, kako bi prišli na oblast, brez ozira na to, kaj se dogaja z ljudmi,” je dodal.
Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Foto: BK TV
Foto: BK TV

Spomnimo: JLA je 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah, kjer so se usposabljali slovenski naborniki. Pripadniki teritorialne obrambe so se uprli, pred učnim centrom pa so se začeli zbirati civilisti. Nastali položaj so skušali rešiti na pogajanjih v občinskih prostorih v središču Maribora, nato pa so pripadniki JLA obkolili občinsko stavbo in odpeljali Vladimirja Miloševiča, ki je sodeloval na pogajanjih.

V Mariboru so se naslednji dan nadaljevale mirne demonstracije, pred vojašnico na Ljubljanski ulici pa je oklepno vozilo JLA do smrti povozilo Josefa Simčika, ki velja za prvo žrtev v času osamosvajanja Slovenije.

V spomin na pekrske dogodke je 23. maj eden od štirih spominskih dnevov Mestne občine Maribor. Tega bodo letos počastili v soboto v Pekrah s slavnostnim govornikom predsednikom Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislavom Lipičem.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.