01:02, ned, 19. Maj

Sojenje Kanglerju zaradi vedeževalkinega stanovanja se nadaljuje





Na okrajnem sodišču v Mariboru se je nadaljevalo novo sojenje nekdanjemu županu Francu Kanglerju zaradi domnevno sporne dodelitve občinskega stanovanja vedeževalki Karin Joževita. Sodnica Sonja Krajnc je zavrnila zahtevo obrambe za izključitev prepisov prisluhov telefonskim pogovorom iz dokaznega gradiva, zato se je Kangler moral znova zagovarjati.

foto: sta
foto: sta

Tožilstvo Kanglerja obtožuje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, ker naj bi leta 2010 posredoval pri direktorici Medobčinskega javnega stanovanjskega sklada Maribor Tanji Vindiš Furman, da Ježoviti odda v najem stanovanje, čeprav za to ni izpolnjevala pogojev. Stanovanjski sklad naj bi omenjeno stanovanje kupil prav zanjo.

Na začetku novega sojenja, ki je potrebno zaradi razveljavitve prejšnje sodbe, sta Kangler in njegov odvetnik Marko Bošnjak zahtevala izključitev prepisov telefonskih prisluhov Kanglerju iz dokaznega gradiva, saj vztrajata, da so ti nezakoniti, ker jih preiskovalni sodnik ni odobril in pregledal. A je sodnica Krajnčeva to zahtevo danes zavrnila kot neutemeljeno. Z opiranjem na eno od sodb vrhovnega sodišča iz leta 2005 je med drugim pojasnila, da zakon neposredno ne določa, kdo naj opravi prepis prisluhov. Če to stori policija, pa da naj bi preiskovalni sodnik odredil le nadzor.

Sodnica je prav tako zavrnila trditve Kanglerja o dvomih v nepristranskost preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika, saj, kot je pojasnila, ni navedel konkretne vsebine nekdanjih osebnih nesoglasij med njima.

Glavna obravnava se je tako nadaljevala z zagovorom Kanglerja, ki še vedno vztraja, da ni storil nič nezakonitega. “Danes je tukaj v tej sodni dvorani padla pravna država Slovenija, ker to sodišče ne spoštuje sodbe vrhovnega sodišča. To je en dokaz več, da gre za političen proces zoper mene,” je dejal. Kot že v prejšnjem sodnem postopku je poudaril, da ni storil ničesar drugega, kot podpisal predlog, ki so mu ga pripravile občinske strokovne službe.

Ponovil je, da je celoten postopek dodelitve stanovanja vedeževalki vodil stanovanjski sklad in da je bila Ježovita edina kandidatka za omenjeno stanovanje. Po njegovih besedah je stanovanje zdaj prazno, s čimer se povzroča škoda tako stanovanjskemu skladu kot občini. “Žalostno in sramotno je, da se dogajajo takšne stvari,” je dodal. Po njegovih trditvah ni niti enega dokaza, ki bi dokazoval, da je vedeževalko osebno poznal.

Novo sojenje, ki se je začelo prejšnji teden, je potrebno, ker je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo, s katero je bil Kangler maja 2013 obsojen na sedem mesecev zapora.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.