21:20, sre, 8. Maj

SMC Maribor: “Nova knjižnica je realnost”





V mariborski SMC so danes predstavili projekt prenove Rotovškega trga in Mariborske knjižnice. Za izvedbo projekta so na voljo evropska sredstva, pripravili pa so tudi vso dokumentacijo za prijavo projekta. Mariborska občina bi po njihovih izračunih morala prispevati 20 odstotkov vrednosti investicije. 

V SMC menijo, da bi se z uspešno realizacijo projekta celovito prenovilo in uredilo območje Rotovškega trga, univerzitetno mesto Maribor pa bi tudi dobilo prenovljeno Mariborsko knjižnico. Svetniki SMC so za naslednjo sejo mestnega sveta v obravnavo predlagali potrebno že pripravljeno gradivo. O tem se bodo pred sejo pogovorili tudi s predstavniki vseh strank in list ter si tako prizadevali pridobiti čim širšo podporo. Na ta način želijo za mesto in vse Mariborčane storiti nekaj dobrega, županu in njegovi ekipi pa pomagati pri njegovem delu za dobro mesta in ljudi.

smc tiskovna

Kot možnost so predlagali, da s pomočjo sofinanciranja iz evropskih sredstev v višini 80 odstotkov, to je okoli 10 milijonov evrov, pridobijo nujno potrebno in najbolj obiskano kulturno institucijo v mesto (knjižnico). Preostalih 20 odstotkov vrednosti investicije pa bi pokrila mariborska občina. Ta delež je, kot pravijo v SMC, mogoče realizirati v občinskih proračunih za leto 2017 in 2018.

»Projekt ureditve Rotovškega trga in Mariborske knjižnice bo ohranil in nadgradil pomen mestne hiše in trga ob njem, s čimer se ohranja pomemben objekt kulturne dediščine v mestu. S prenovo degradiranega območja v starem mestnem jedru bi bistveno vplivali na kakovost življenja občanov mesta Maribor. Prednost tega projekta je, da združuje in rešuje dva objekta, knjižnico in trg. S tem je dosežena racionalizacija in učinkovita raba prostora«, je  poudaril predsednik SMC Maribor Andrej Špenga.

rotovski trg

Kot prednostna naloga je projekt prepoznan in vključen v Nacionalni program kulture in Lokalni program kulture, prav tako je že pripravljena vsa potrebna projektna dokumentacija in pridobljeno veljavno gradbeno dovoljenje. V SMC so zapisali, da Maribor in regija knjižnico potrebujeta, saj je najbolj obiskana kulturna institucija v mestu. Mariborska knjižnica ima v vseh enotah 900.000 obiskovalcev in 1,7 milijona izposoj letno. Samo Knjižnica Rotovž ima že v sedanjih slabih prostorskih pogojih 180.000 obiskovalcev in 620.000 enot izposoje. V prostorih Knjižnice Rotovž obiskovalci letno poiščejo skoraj 96.000 informacij iz gradiva in elektronskih informacijskih virov. Knjižnica je tudi središče za vse tiste, ki se spopadajo z družbeno izključenostjo in kulturno izolacijo. V prihodnje pa mora, skupaj s prenovljenim trgom, kjer bo nastal večnamenski prireditveni prostor, postati del mesta, ki povezuje Mariborčane vseh generacij.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.