16:15, pet, 26. Apr

Slovesnosti ob pokopu žrtev iz Hude Jame





V spominskem parku mariborskega pokopališča Dobrava so se danes dopoldne začele slovesnosti ob pokopu žrtev povojnih pobojev iz Hude Jame. Žrtvam so se danes med visokimi gosti že poklonili predsednik Državnega zbora (DZ) Milan Brglez, nato pa skupaj tudi predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Kolinda Grabar-Kitarović. Med žrtvami je bilo namreč veliko Hrvatov.

Predsednik DZ Brglez, ki je v spominskem parku položil venec, je ob tem dejal, da danes država izpolnjuje svojo civilizacijsko dolžnost. “Iz pietete delati politične točke, pa je zame nedopustno in nesprejemljivo,” je dodal. Tudi hrvaška predsednica je položila venec pri kapelici, nato pa sta skupaj s predsednikom Pahorjem odšla do kraja, kjer bodo popoldne pokopali več kot 700 žrtev pobojev.

venec

Kot je dejala, ob takšnih priložnostih običajno ne daje izjav, a je danes pomembno nekaj povedati “zaradi zgodovine in predvsem zaradi prihodnosti”, medtem ko predsednik Pahor ni dajal izjav.

Prišla sem se poklonit vsem Hrvatom in vsem drugim žrtvam množičnih pobojev s strani komunističnega režima po drugi svetovni vojni. Vsaka žrtev zasluži pieteto in danes je dan, ko se moramo v miru, z dostojanstvom in pieteto pokloniti žrtvam. Zgodovinsko resnico pa je treba ugotoviti, ker je potrebna za boljšo prihodnost,” je dejala Grabar-Kitarovićeva.

Pogrebna slovesnost se bo na Dobravi začela ob 16. uri, še pred tem pa bo ob 14. uri maša v mariborski stolnici. Iz Zagreba so danes sporočili, da se bosta poleg predsednika sabora Boža Petrova in delegacije pogreba udeležila tudi hrvaški premier Andrej Plenković ter podpredsednik vlade in zunanji minister Davor Ivo Stier. Plenković je napovedal, da bo vlada pripravila institucionalni pravni model za iskanje prikritih grobišč na Hrvaškem ter odprla celotno arhivsko gradivo, da bi žrtve dobile pravico do groba ter postale “del sprave in kolektivnega nacionalnega spomina“.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.