21:15, sob, 18. Maj

Slovenskim policistom bodo odslej pomagali tudi slovaški





Na Gruškovju so v soboto slovenski policisti sprejeli 20 policistov iz Slovaške, ki jim bodo v naslednjih tednih pomagali pri varovanju slovenske meje zaradi povečanega migracijskega toka. Udeležili so se že programa izobraževanja, z delom pa začenjajo v nedeljo. Kot ugotavljajo slovenski policisti, so kolegi s Slovaške motivirani za sodelovanje.

foto: sta
foto: sta

Trenutno slovenskim policistom zaradi povečanih migracij že pomagajo kolegi iz Nemčije, Avstrije in Estonije. Tudi ti so se, tako kot policisti iz Slovaške, najprej udeležili uvodnega enotnega izobraževanega programa, ki so ga za gostujoče policiste pripravili na Generalni policijski upravi.

Kot je na Gruškovju pojasnil Aleksander Mali iz Policijske akademije, program vsebuje štiri vsebinske sklope. Najprej jim predstavijo aktualno stanje z migranti v Sloveniji, sledi predstavitev pravne podlage za njihovo napotitev, nato jim predstavijo organiziranost slovenske policije na področju nadzora državne meje ter tudi še pravno ureditev na področju policijskih pooblastil v Sloveniji. Seznanitev traja dve do tri ure, naslednji dan pa policisti že začnejo z delom.

Kot je še dodal Mali, so policisti iz Slovaške motivirani, v izobraževanju so postavili veliko vprašanj in pokazali veliko zanimanja za sodelovanje in delo skupaj s slovenskimi policisti. Vodja skupine slovaških policistov Martin Schuster je med drugim novinarjem na Gruškovju povedal, da bodo slovenskim kolegom pomagali pri varovanju zunanje schengenske meje, da so vsi njihovi policisti posebej izurjeni za varovanje meje in da so se za odhod na delo v Slovenijo prostovoljno odločili.

Policisti iz Slovaške bodo po pojasnilih vodje sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor Branka Viherja pomagali slovenskim kolegom v nastanitvenih in sprejemnih centrih v Šentilju, Gruškovju in Središču ob Dravi, po potrebi bodo sodelovali tudi v skupnih patruljah na zeleni meji. Viher podatka o tem, kako dolgo bodo v Sloveniji policisti iz Slovaške, še nima, bodo pa delali v 12-urnih izmenah.

Povedal je, da danes pričakujejo še avstrijske in madžarske policiste. Do konca tedna pa še policiste iz nekaterih drugih evropskih držav. Skupno do konca prihodnjega tedna na območju Policijske uprave Maribor pričakujejo 100 tujih kolegov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.