20:26, ned, 19. Maj

Skiways na dražbi ŠC Pohorje kupil tri smučišča na Kopah





Stečajnemu upravitelju Športnega centra Pohorje Dragu Dubrovskemu je drugi dan niza javnih dražb uspelo prodati zemljišča, ki se nahajajo na smučiščih Pungart, Pahernik in Kaštivnik na Kopah. V paketu jih je kot edini ponudnik po izklicni ceni 117.200 evrov danes kupilo avstrijsko-italijansko podjetje Skiways s sedežem v Kranju.

Foto: STA
Foto: STA

Podjetje v lasti avstrijske družbe Bergbahnen Verditz Schwarzsee iz Beljaka ter treh italijanskih državljanov iz okolice smučišča Kronplatz je bilo marca letos ustanovljeno za naložbe v kmetijstvo in turizem, vodi pa ga Vida Oder. Nedavno se je podjetje v konkurenci še dveh domačih podjetij neuspešno potegovalo za najem žičnic na Kopah.

Skiways je sicer povezan tudi z lanskim nakupom petinskega deleža RTC žičnic Kranjska Gora, prav tako iz stečajne mase Športnega centra Pohorje. Takrat je omenjeni delež za 154.000 evrov kupilo švedsko podjetje Lunnatorp. Kot je junija poročalo Delo, je to imelo še aprila letos več kot 30-odstotni delež v Kranjski Gori, zdaj pa imata tolikšen delež skupaj Skiways in Lunnatorp, pri čemer je Lunnatorpov delež zgolj 1,7-odstoten.

Potem ko je v torek Dubrovski prodal le nekaj starejših tovornjakov in motorno kolo, ni pa bilo zanimanja za nekaj ostalih nepremičnin, niti za snežne topove in teptalnike. Novo serijo dražb načrtuje za december ali januar. Takrat si obeta več zanimanja, saj bo nekatere dele premoženja prodajal že tretjič, torej po še ugodnejših cenah. Med bolj zanimivimi bo zagotovo prodaja 11 žičniških naprav na ruškem delu Pohorja, znova pa tudi parcele na smučišču Podkoren v Kranjski Gori.

Ob prodaji premoženja je stečajni upravitelj vpet tudi v druge dogovore glede izvajanja zimske sezone na Mariborskem Pohorju. Kot je povedal, z Marpromom že ves čas korektno sodeluje, saj so najemnik žičniških naprav. Še vedno pa čaka na dokončen dogovor z Mestno občino Maribor o plačilu za izločitev gondole in drugih žičniških naprav iz stečajne mase.

“Žal je po večkratnih mediacijah zadnji dogovor pred počitnicami, ki je bil že skoraj sklenjen, splaval po vodi. Na občini so zahtevali novo, že četrto cenitev, ki je v teku. Ko bo ta predvidoma oktobra izdelana, je to pravzaprav zadnja možnost, da se dogovorimo o odkupni vrednosti. Če namreč tega dogovora ne bo, moramo iti po sodni poti, kjer naš zahtevek znaša že znanih 17 milijonov evrov in še obresti,” je pojasnil Dubrovski, ki je sicer novi cenitvi nasprotoval.

O tem, ali bi takšen sodni postopek lahko kakorkoli vplival na izvedbo zimske sezone na Pohorju, stečajni upravitelj pravi, da to sicer ne, bi pa prejem take tožbe v občini z računovodskega vidika povzročil rezervacijo v zahtevani višini. Po njegovem mnenju je bila predlagana ponudba DUTB dobra in korektna, nenazadnje bi z njo več let kreditiral mestno občino, česar stečajni dolžnik sam ne more.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.