23:23, pet, 26. Apr

Selničan odhaja na svetovno prvenstvo v Ultimate frizbiju





Danes ob polnoči se slovenski mladinski reprezentanci odpravljata na svetovno prvenstvo v Ultimate frizbiju na Poljsko, kjer se bo v mestu Wrocław odvijalo mladinsko svetovno prvenstvo – World Junior Ultimate Championships 2016. Gre za velik in atraktiven enotedenski dogodek, kjer se bodo med seboj pomerile U20 ženske in moške reprezentance z vsega sveta. Med njimi se odpravlja tudi Jaka Štruc iz Selnice ob Dravi.

ultimate frizbi maribor (2)

19 – letni Selničan Jaka Štruc je svojo ljubezen do športa našel v Ultimate frizbiju pred letom dni. “Natančneje od junija lani. Takrat sem začel trenirati pri klubu Maribor Ultimate. Pred tem pa sem na moji srednji šoli obiskoval izbirni šport frizbi, kjer sem se tudi seznanil s tem športom. Pri tem športu me je najbolj navdušil del športa kateremu se pravi Spirit of the game. To zajema nekaj točk, ki zagotavljajo da je Ultimate res edinstven šport. Te točke spodbujajo da igralec pozna pravila, neagresivno igra, komunicira z igralci, spodbuja igralce, igra pravično… Ravno to me je pritegnilo za ta šport, saj je Ultimate kot ostali športi tekmovalen, vendar ravno to omogoča da se na igrišču, tekmovanje zares sprostiš in uživaš ob igranju,” je povedal Jaka Štruc. Trenira s trenerjem Blažem Jakopinom. Njegova predanost športu se pozna tudi v rezultatih. “Rezultati so vsako leto boljši, vidi se, da pridno treniramo in si želimo biti čim boljši. Mislim, da se zdaj lahko pohvalimo že s kar nekaj lepimi rezultati, tako v tujini kot doma, med drugim smo tudi nekajkratni zaporedni državni prvaki, predvsem v open (moški) kategoriji, in trenutni nosilci naslova v vseh divizijah,” je dejal trener Maribor Ultimate ter predsednik Frizbi Zveze Slovenije Blaž Jakopin.

Trde priprave pred odhodom na Poljsko

Pred ekipnimi pripravami so izvedli dva selekcijska treninga, kjer so mladinci pokazali svoje sposobnosti “individualne, kot so tehnika metov, vzdržljivost, spretnost in ekipne,” je pojasnil Jakopin. Prav tako pa je bilo potrebno izvesti treninge, ki so bili odločilni za izbor mesta v reprezentanci, ki so izbrali v sredini februarja. “Ko smo ekipe izbrali, smo poleg individualnih treningov, ki jih je izvajal vsak igralec sam, izvedli tudi nekaj skupinskih priprav, ki so bile predvsem v času vikendov. Odšli smo na dva pripravljalna turnirja in izvedli dvojne priprave, poleg tega pa so igralci s svojimi domačimi klubi obiskovali turnirje po Evropi in pridno trenirali,” je opisal Jakopin. “Sam od naše mladine bolj kot visok rezultat pričakujem, da se spoznajo z visokim nivojem Ultimate frizbija, ki ga ima Slovenija redko priložnost izkusiti, se od igralcev celega sveta kar se da veliko naučijo in znanje prinesejo k nam ter ga nato prenesejo na svoje vrstnike in naslednje generacije ultimate igralcev. Naj spoznajo nove prijatelje širom sveta, izkusijo dogodek, kot je svetovno prvenstvo, saj je to res nekaj posebnega, naj uživajo in pridejo domov polni dobrih vtisov” O tem pa dodal: “Verjetno sem prijetno živčen čisto enako (ali pa morda še malo bolj) kot moji mulci. Ponosen sem, koliko so uspeli doseči v zgolj nekaj mesecih priprav. Nekateri teh igralcev ne igrajo niti eno leto, pa se že samozavestno odpravljajo na svetovno prvenstvo. Res so bili pridni, trdo so delali in brez kakršnih koli pomislekov bom ponosno navijal za njih in jih spodbujal. Zame so naredili že večinski del, zdaj sledi še samo izvedba naučenega in dober ekipni duh, pa smo zmagali,” pravi Jakopin.

Jaka Štruc

Do odhoda jih tako loči le še nekaj ur. Jaka Štruc pa nam je danes dopoldan zaupal svoja pričakovanja.

Jaka, kaj pričakuješ od SP?
Pričakujem predvsem pridobljene nove pomembne izkušnje, saj se prvič odpravljam na takšno veliko tekmovanje. Spoznati želim nove ljudi, nove načine igranja. Skratka na Poljskem uživati kolikor se da, se čimveč naučiti in se vrniti domov brez poškodb.

Tik pred odhodom kakšni so občutki?
Občutki so normalni, morda bom nekoliko bolj nervozen na poti do Wroclaw-a, vendar to je naravno saj odhajamo na Svetovno prvenstvo U20. Veliko razmišljam o tekmovanju, vendar sem nanj pripravljen, sedaj še moram ponoviti samo pravila in se mentalno pripraviti ter v soboto oditi novi izkušnji naproti.

Večina prijateljev, sošolcev je v tem času na dopustu, ti se odpravljaš na SP, morda pogrešaš to “navadno” življenje?
Res je, da so prijatelji na morju, ampak bom tudi jaz šel na zasluženo morje po svetovnem prvenstvu. Rad imam šport in se zelo veselim tega svetovnega prvenstva, saj bo to izkušnja za katero se je vredno tudi čemu odpovedati, zagotovo pa bo to izkušnja katere ne bom nikoli pozabil.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.