23:47, pon, 29. Apr

S hlebcem kruha v knjigo rekordov





Slovenija se želi v Guinessovo knjigo rekordov vpisati tudi z najtežjim spečenim hlebcem kruha na svetu. V ta namen so na dvorcu Štatenberg v Makolah postavili posebno peč na prostem, peka kar 1700 kilogramov težkega hlebca pa se bo začela v soboto zjutraj in bo trajala šest ur.

Zajeta slika

Priprave na peko največjega hlebca kruha bodo stekle že danes zvečer, peka pa se bo začela v soboto ob 7. uri. Po šestih urah bodo kruh vzeli iz peči, a s pokušino bo treba še kar nekaj časa počakati. Kruh se bo namreč ohlajal vse do nedelje, ko ga bodo razdelili med obiskovalce.

Največji hlebec na svetu bodo spekli iz Žitove moke. Kot so sporočili iz Žita, ki letos praznuje 150. obletnico delovanja svojega mlina v Mariboru, so k k projektu pristopili z donacijo 1440 kilogramov moke.

Dogodek organizira Turistično društvo Štatenberg in bo trajal tri dni. Za nocoj obljubljajo večerno zabavo z animacijo in glasbo, v soboto pa bo poleg osrednjega dogodka – peke kruha – mogoče obiskati tudi grajsko tržnico z domačimi izdelki in prikazi domačih obrti ter mašo v latinskem jeziku, pripravili pa bodo tudi popoldansko animacijo za otroke ter večerno zabavo s folkloro, animacijo, plesom in nastopi glasbenih gostov.

V tem času bodo na dvorcu snemali tudi zgodbo o grofu Attemsu. Gre za prikaz življenja na dvorcu in okolici, podkrepljenega z zgodovinskimi dejstvi. Vsebina zgodbe se plete okoli pripovedi grofa Dizme Attemsa, ki je z največjim kruhom želel nahraniti osirotelo ljudstvo.

Kruh bodo med obiskovalce začeli deliti v nedeljo opoldne, vendar se bo dogajanje začelo že ob 10. uri. Pripravili bodo nedeljsko mašo, grajsko tržnico z domačimi izdelki, animacijo za otroke ter popoldansko zabavo s folkloro, tamburaško skupino in glasbenimi gosti.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.