22:31, sob, 18. Maj

Rektorji podonavske regije za usklajen razvoj visokega šolstva





Univerza v Mariboru je med 4. in 6. novembrom 2015 gostila letno zasedanje Podonavske rektorske konference, druge največje mreže visokošolskih institucij v Evropi, ki povezuje skoraj 70 univerz. Rektorji in ostali predstavniki visokošolskih institucij so na tokratnem zasedanju pozvali vlade držav podonavske regije k prilagoditvi zakonodaje za zagotovitev usklajenega razvoja visokega šolstva, s poudarkom na zagotavljanju avtonomnosti univerz pri oblikovanju mednarodnih študijskih programov ter proste mobilnosti študentov in profesorjev.

IMG_2131_Memurandum_DRC_AJ

Svojim članicam so hkrati priporočili, da prično s procesom internacionalizacije za oblikovanje mednarodnih študijskih programov z ohranitvijo raznolikosti. V okviru zasedanja v Mariboru je bil podpisan tudi Memorandum o sodelovanju med Podonavsko rektorsko konferenco in Rektorsko konferenco Alpe Jadran, katere stalno tajništvo je na Univerzi v Mariboru. Podonavske rektorske konference se je udeležilo 80 predstavnikov vodstev univerzitetnih in visokošolskih institucij iz 14 držav in predstavniki vseh slovenskih univerz. Prihodnje leto bo zasedanje potekalo v Kremsu (Avstrija).

Kot na številnih področjih, je tudi visokošolski sistem v Podonavju pred velikimi izzivi v smeri raznolikosti nacionalnih sistemov, za oblikovanje odprtega, vključujočega, trajnostnega in družbeno odgovornega visokošolskega prostora. Udeleženci konference so se tako ukvarjali z vprašanji mobilnosti v regiji, o ovirah in o rešitvah, ki jih lahko ponudijo univerze v času, ko mladi stremijo po zahodnih destinacijah ali destinacijah daljnega vzhoda. Posebej aktualen izziv pa je bilo tudi vprašanje povezave med izobraževanjem in raziskovanjem, predvsem na podiplomskih študijih, najprej na ravni druge stopnje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.