02:06, ned, 28. Apr

Rdeč alarm zaradi viharnega vetra





Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi pričakovanega viharnega vetra predvsem v severozahodnem delu države od danes zvečer do petka sredi dneva razglasila rdečo, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti. Sunki vetra lahko dosežejo tudi hitrost nad 100 kilometri na uro. Močan veter naj bi predvidoma pojenjal v petek sredi dneva.

getfoto2

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil meteorolog Brane Gregorčič, je največ težav zaradi vetra mogoče pričakovati v severnih in severovzhodni krajih, pri tem pa bodo sunki vetra najmočnejši na severozahodu države – predvsem na Gorenjskem in območju pod Karavankami, pa tudi ponekod na Bovškem in Koroškem.

Po Gregorčičevih besedah veter močno piha že od srede. Sunki vetra v nižinah že dosegajo hitrosti med 70 in 80 kilometri na uro, v višjih lega pa veter piha še močneje. Vetrovno je po vsej državi z izjemo Primorske. “Kjer so bili gozdovi že poškodovani zaradi žleda, je še posebej velika nevarnost lomljenja vej,” je opozoril.

Nevšečnosti zaradi vetra pa tudi dežja se obetajo tudi drugim državam. Od Srbije prek severne Hrvaške vse do vzhodne Avstrije in naprej so, tako Gregorčič, razglasili najvišjo ali drugo najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti, deloma zaradi močnega vetra deloma zaradi obilnih padavin. Tako tudi na Madžarskem opozarjajo na obilne padavine in močan veter.

Gregorčič je dejal, da smo priča vremenskemu pojavu, ki se zgodi vsakih nekaj let. Podobno veterno situacijo smo v Sloveniji imeli januarja 2012, ko pa drevje še ni bilo olistano. Tokrat je olistanost drevja dejansko že polna, zato krošnje nudijo vetru močnejši upor in je lomljenje verjetnejše.

Vremenska napoved kaže, da se bo veter v petek prek dneva začel umirjati. Od petka popoldne ni več za pričakovati večjih nevšečnosti, sobota pa bo glede vetra že “povsem normalna”, je še dodal Gregorčič.

Rdeča stopnja vremenske ogroženosti sicer pomeni, da so možni zelo burni meteorološki pojavi ter da je na širšem območju možen nastanek večje gmotne škode in nesreč. Ob tem so lahko ogrožena tudi človeška življenja.

Veter, ki piha z maksimalno hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro, lahko podira drevesa, odkriva strehe. Promet je močno oviran. Gibanje na prostem je lahko zelo oteženo in nevarno.

Ob tako močnem vetru je najboljše, da ostanemo v varnih, zaprtih prostorih. Vrata in okna naj bodo zaprta, svetujejo na Arsu. Na prostem namreč obstaja možnost smrtno nevarnih poškodb. Odsvetujejo tudi vključevanje v promet, če res ni nujno potrebno.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.