12:06, ned, 5. Maj

Razstava o arhitekturnem razvoju Maribora





V UGM Studiu v Mariboru bodo danes odprli razstavo Maribor 1992-2012, Panorama mesta, ki prikazuje arhitekturni in urbani razvoj mesta od osamosvojitve Slovenije do leta 2012, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK).

blok

Razstava je bila leta 2012 na ogled v razstavišču Architektur in Ringturm na Dunaju, postavitev razstave v UGM Studiu pa je posvečena 850. obletnici prve pisne omembe gradu na Piramidi, po katerem je Maribor dobil ime.

Pod okriljem zavarovalnice Wiener Städtische sta jo zasnovala vodja Hiše arhitekture Maribor in predstojnik oddelka za arhitekturo mariborske fakultete za gradbeništvo Uroš Lobnik ter vodja razstavišča Architektur im Ringturm Adolf Stiller.

Razstava, ki je razdeljena na tri tematske sklope, prikazuje arhitekturni in urbani razvoj mesta, ki ga je oblikovala vrsta priznanih slovenskih in tujih arhitektov, ter vpetost njihovih del v mesto oziroma mestno jedro. Eden od ključnih namenov razstave je pokazati, da so bila zgrajena v prvih dveh desetletjih samostojne Slovenije številna kakovostna arhitekturna dela in da je Maribor nedvomno tvoril enega od slovenskih arhitekturnih epicentrov.

Za predstavitev v UGM Studiu bo razstava dopolnjena s predstavitvami realizacij, ki so nastala v obdobju med letoma 2012 in 2014. Pospremila jo bodo predavanja mariborskih arhitektov, krajinskih arhitektov ter urbanistov, ki so pustili svojevrsten pečat v mestu, so sporočili iz Umetnostne galerije Maribor.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.