09:56, pet, 26. Apr

Projekt štirih občin uspešno pripeljali do konca





Štiri zgornjepodravske občine Hoče-Slivnica, Duplek, Miklavž na Dravskem polju in Mestna občina Maribor zaključujejo skupni evropsko sofinancirani projekt gradnje kanalizacijskega sistema in priključevanja na centralno čistilno napravo Maribor. Kot je danes povedal hoški župan Marko Soršak, je bil projekt skupaj vreden skoraj 15,5 milijona evrov.
20151126_100341

Nosilec projekta je bila občina Hoče Slivnica, sicer pa so za omenjeni denar v občinah skupaj zgradili več kot 43 kilometrov novih kanalizacijskih vodov, več kolektorjev in črpališč ter s priklopom dodatnih uporabnikov po besedah Soršaka pripomogli k optimalnejšemu delovanju centralne čistilne naprave v Dogošah.

Občine so za projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju Maribora prejele 10,2 milijona evrov iz evropskega kohezijskega sklada, država je prispevala 1,8 milijona evrov, preostali denar pa so dodale občine iz lastnih sredstev.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Soršak, temu pa so pritrdili tudi župani ostalih občin, gre za pomemben prispevek h komunalni urejenosti njihovih krajev ter še pomembnejši prispevek k čistejšemu okolju, v katerem živijo. Ob tem so pozdravili uspešno sodelovanje občin pri pridobivanju evropskih sredstev in pri izvedbi projekta, saj ga kot posamezne občine najverjetneje ne bi mogli izpeljati v takšnem obsegu.

Prav v Hočah so se lotili največjega dela projekta, saj so za skoraj sedem milijonov evrov, od tega 4,6 milijona evrov evropskega denarja, zgradili tri črpališča v okviru kolektorja Hotinja vas-Radizel, en razbremenilno-zadrževalni objekt skupaj s črpališčem v okviru kolektorja Rečnik-Glaserjev trg ter več kot 16 kilometrov novega kanalizacijskega omrežja.

V Miklavžu so po besedah župana Leopolda Kremžarja 5,4 milijona evrov porabili za gradnjo 15,6 kilometra kanalizacije, zadrževalnik z razbremenilnikom in dvema večjima ter tremi manjšimi črpališči v Skokah in Dobrovcah. Z deli so zaključili septembra, za vse novozgrajene sisteme in objekte pa so medtem že dobili uporabno dovoljenje, tako da so pripravljeni za priklope uporabnikov.

Prvi so z deli že maja zaključili v Dupleku, kjer so po besedah župana Mitje Horvata zgradili slabih 8,5 kilometra kanalov, dva večja razbremenilno-zadrževalna objekta s črpališči ter dve manjši črpališči. Za to so namenili 2,2 milijona, od tega 1,4 milijona evropskih evrov. Najmanjši delež kolača je v projektu pripadel Mariboru, ki je za 780.000 evrov dobil tri kilometre omrežja v Malečniku, Bresternici in na Jelovcu.

Še najbližje doseženemu cilju popolne pokritosti občine so v Miklavžu, kjer so s tem projektom že dosegli 97-odstotno pokritost. Dokaj visok odstotek beležijo tudi v Mariboru, kjer manjka še okoli 40 kilometrov omrežja, a so bili nedavno vseeno deležni inšpekcijskega nadzora, ki jim grozi s sankcijami.

Tako kot v večjem delu Slovenije pa je precej slabša slika v Hočah in Dupleku, ki imata precej bolj razgiban relief, za zdaj pa niti 60-odstotne pokritosti s kanalizacijskim omrežjem. Župana dvomita, da bosta občini delo lahko dokončali z lastnimi sredstvi, evropskega denarja pa v ta namen v novi finančni perspektivi ni več na voljo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.