06:51, pon, 6. Maj

Projekt v porečju reke Drave





Projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju reke Drave: Ravnanje gradbene inšpektorice v Muti in Vuzenici že tretjič razglašeno kot nezakonito.

unnamed (2)

Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor pri Ministrstvu za infrastrukturo in prostor vendarle ustavil inšpekcijski postopek zoper Riko in Pomgrad Ljubljana/Murska Sobota, 14. maja 2014 – Inšpekcijski postopek v zadevi novogradnja gradbeno inženirskega objekta »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave-Zgornja Drava v občini Muta in Vuzenica se ustavi. Tako je že drugič zapored v prid podjetij RIKO in Pomgrad odločil organ druge stopnje – Ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Prav tako je Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu 17. 4. 2014 razsodilo, da se zahtevi RIKO za sodno varstvo zoper inšpektoričino odločbo o prekršku zoper RIKO ugodi, ker je izdana odločba inšpektorice nerazumljiva in nejasna. Nezakonito ravnanje inšpektorice bo kril proračun.

»Po odločbi lahko sklepamo, da smo imeli prav, ko smo lani trdili in se tudi pritožili, da so bili ukrepi gradbene inšpektorice in zahteva za odstranitev že vgrajenih jaškov nesorazmerni in pretirani. Hkrati pa je sedaj potrjeno, da so bile neupravičene domneve, ki so sledile, češ da naj bi objekt predstavljal nevarno gradnjo. Danes se izkazuje, da smo bili kot izvajalci del zaradi inšpekcijske odločbe prisiljeni k nezakonitemu in nerazumnemu ukrepu izkopa novih jaškov, na kar smo ves čas opozarjali. Obžalujemo, da stroka in razum nista prevladala prej.« je prejem zadnje odločbe 2. stopnje komentiral direktor okoljevarstvenega inženiringa v Riku Andrej Ivanc.

Na pritožbe Rika in Pomgrada so pristojni inšpekcijski organi z izdano odločbo na drugi stopnji že drugič ugodili in med drugim ugotovili, da so bile navedbe gradbene inšpektorice o ogrožanju premoženja javnih financ zmotne in zavajajoče. Ugotovljeno je tudi, da ne iz spisne dokumentacije ne iz dejanskega stanja na projektu ni razvidno, da bi gradbeno inženirski objekt kadarkoli predstavljal neposredno in konkretno nevarnost za premoženje, zdravje in življenje ljudi, saj je ugotovitev organa prve stopnje temeljila zgolj na domnevi inšpektorice. Ta pa ne more biti podlaga za izdajo pravilne in zakonite odločbe.

Že v svoji prvi odločbi iz oktobra 2013 glede spornih jaškov je drugostopenjski organ ugodil pritožbi izvajalcev RIKO in Pomgrad, ko je ugotovil, da je bila odredba gradbene inšpektorice, s katero je odredila izkop jaškov v Muti in Vuzenici nezakonita in jo zato odpravilo ter postopek vrnilo v ponovno presojo inšpektorici. Ta je sicer postopek zoper izvajalca ustavila, hkrati pa je v svoji novi odločbi pavšalno in nepravilno zatrjevala, da gre za nevarno gradnjo. Poleg prve nezakonite odločbe je drugostopenjski organ na podlagi pritožbe RIKO in Pomgrad odpravil tudi drugo nezakonito odločbo inšpektorice.

Nato je 17. 4. 2014 sledilo še tretje uspešno uveljavljanje pravnega varstva zoper nezakonito ravnanje inšpektorice. Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu je namreč ugodilo zahtevi Riko in Pomgrad za sodno varstvo v primeru spornih jaškov v Muti in Vuzenici in ustavilo postopek o prekršku zoper izvajalca. Kot razlog za ustavitev prekrškovnega postopka sodišče navaja nerazumljivo in nejasno odločbo inšpektorice.

Ne glede na inšpekcijske intervencije » so trenutno dela na območju čistilne naprave v zaključni fazi, dela na ostalih kanalizacijskih vejah pa potekajo v skladu s potrjenim noveliranim terminskim planom. Pričetek poskusnega obratovanja je predviden konec poletja.«, dodaja vodja projekta SGP Pomgrad Bogdan Rojs.

Zadnja odločba je tako ponovno pokazala še drugo plat zgodbe z jaški, kar potrjuje, da so bili ukrepi izkopa preuranjeni in nepotrebni. Vrednost projekta, ki obsega tri čistilne naprave s 33 kilometrsko kanalizacijo znaša 33 milijonov EUR (brez stroškov nadzora in obveščanja javnosti o poteku projekta), od tega samo dela v občini Muta in Vuzenica dobrih 9 mio EUR.

Kronologija dogajanja

Naj spomnimo, da je po anonimki lani spomladi, ki je inšpekcijo opozorila na domnevno sporno vgrajevanje jaškov oziroma cevi, ki jih je izvajalcem del dobavil naslednik podjetja v stečaju (Kovinoplastika Piskar Mengeš), podjetje Mapi Pipe, moralo podjetje SGP Pomgrad po nareku gradbene inšpektorice namreč vgrajene jaške z litim dnom na območju Mute odstraniti, nekaj dni kasneje pa tudi na območju Vuzenice. Razlog za izkop sicer popolnoma novih jaškov z litim dnom je bilo pretečeno slovensko tehnično soglasje (STS).

Kljub temu, da so bile inšpektorici okoliščine v zvezi s pridobivanjem STS znane in da sta izvajalca zaprosila za podaljšanje roka za izvedbo izkopa in zamenjave spornih jaškov, inšpektorica prošnji ni ugodila. Izvajalca sta bila na podlagi izvršljive odločbe inšpektorice o izkopi jaškov prisiljena, da izvršita sicer nezakonit ukrep inšpektorice, v nasprotnem primeru bi se izkop opravil po uradni dolžnosti, s čimer pa bi izvajalcu poleg kazni za neizvršitev odločbe nastala še dodatna škoda. Tri dni po izkopu je Zavod za gradbeništvo (ZAG) izdal Slovensko tehnično soglasje za sporne jaške.

Inšpekcijski postopki so sprožili dodatne neutemeljene očitke brez strokovnih podlag glede domnevne neustreznost materialov. S tem, ko je proizvajalec cevi in jaškov pridobil Slovensko tehnično soglasje in dejstvom, da je izvajalec ponudil in vgradil materiale, ki so skladi z zahtevami naročnika iz razpisne dokumentacije, je izkazana ustreznost vgrajenih materialov za cevi in jaške.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.