15:44, ned, 28. Apr

Pričel se bo 15. Festival Letni oder Ruše





Že petnajsto leto zapored se v Rušah pričenja Festival Letni oder Ruše, ki slovi po tamkajšnjem Letnem gledališču Pod goroj in je tudi letos eno od osrednjih prizorišč festivala. Vse od četrtka 21. avgusta pa do nedelje 31. avgusta se bodo zvrstile številne prireditve na Letnem odru, odru Kantfesta, Otroškem odru, odru Pohorske pravljice za odrasle in otroke, ponudili vam bodo tudi ulično gledališče, in ostali spremljevalni program. Novost letošnjega festivala pa je oder ljubiteljske kulture oz. Ljudski oder.

Tako se bodo predstavili lokalni ustvarjalci in ljubiteljski kulturniki; glasbeniki, folklorne skupine, ljudski pevci in godci in pevski zbori. Prav tako pa ne bodo manjkale tudi narodno – zabavne lokalne zasedbe.

DSC_3619

Letno gledališče Pod goroj bo tudi letos osrednje prizorišče (GLAVNI ODER) Festivala Letni oder Ruše, ki ga bo v petek, 24. 8., otvorila premiera ekipe Reporter Milan s predstavo Ona, Bivši in Džoni. V senci mogočnih smrek in v čudovitem naravnem amfiteatru pa se bodo v naslednjih dneh ob 20. uri zvrstili stand up komiki Ana Marija Mitič, Jernej Celec, Aleš Novak, Uroš Kuzman in eden najboljših hrvaških komikov Domagoj Pintarić, mariborski duet Klemen Slakonja in Tadej Toš z nestrpno komedijo TAK SI. Torek bo zaznamovala gledališka predstava v izvedbi KD Pekre – Limbuš in režiji Toneta Partljiča DA TE KAP. Vse punce, babice, mame, prijateljice, skratka žene, vabimo na DEKLIŠČINO DKD Svoboda Senovo v režiji Violete Tomič. Tokrat pa imate priložnost videti, kaj se dogaja na starodavnem ritualu, kjer se vse ženske spremenijo v mlada in nora dekleta, tudi moški. Za glasbene sladokusce bodo poskrbeli skupine; Katalena, vsekakor najbolj navdihujoč glas slovenske folk glasbe 21. stoletja, MUFF, ena najobetavnejših slovenskih glasbenih zasedb, ANA PUPEDAN, svojstvena po glasbenem pristopu, in Klarisa Jovanović z zasedbo DELLA SEGODBA ter najlepšimi pesmimi Sredozemlja in pridihom etno ter jazz glasbe, ki nosi napoj medenega vina, medu in terana (MEDINTERAN). Letošnja glavna atrakcija festivala bo nastop legendarne zagrebške skupine Prljavo Kazalište. Po več kot petintridesetih letih delovanja na glasbeni sceni in neštetih koncertih ter ploščah, jih bo Ruše lahko slišalo v njihovi najboljši izdaji. Vse največje uspešnice skupine, med katerimi si gotovo lahko v spomin prikličete »Crno bijeli svijet«, »Sve je lako kad si mlad«, »Heroj ulice«, »Ne zovi mama doktora«, »Mi pijemo«, »Zaustavite zemlju«, »Mojoj majci« in mnoge druge, bodo odmevale pozno v noč. Prljavo kazalište obljubljajo koncert poln emocij in nostalgije.

OTROŠKI ODER v dneh med 24.08. in 31.08. si lahko z vašimi najmlajšimi ogledate glasbene in lutkovne predstave ter se udeležite CEZAM-ve zabave za otroke. Vse predstave otroškega odra so brezplačne in so odlična priložnost, da s svojimi otroci pred začetkom šole in vrtca preživite še nekaj zabavnih ter igrivih trenutkov. Program se bo prvih sedem dni odvijal ob 10.00 uri na letnem gledališču, zadnji dan pa v CEZAM-u. V primeru slabega vremena se prireditve selijo v Veliko dvorano CEZAM-a. Zvrstili se bodo glasbeno – plesna predstava Rastem do tebe (Peter Andrej in CEZAM Ruše, Klub KU-KU, OŠ Prežihovega Voranca Maribor, Klub Nomadi) , lutkovna predstava Naše drevo v izvedbi LG Makarenko, glasbeni predstavi Mladi talenti (Miran Ozimič in CEZAM Ruše), Mojca Pokraculja Eno Piko Drugače (Društvo MUZIKALČEK, Damjana Golavšek), igrane predstave Sirkec Sirkec (Teater CIZAMO), V mišji rokavički (Aleksandra Zavec in CEZAM Ruše), Tinka gre v šolo
Družinskega gledališča Kolenc. Prav tako pa Vas vabimo na CEZAM-ova zabavo z Anko Poglajen – Iskanje pohorskih bitij, kjer bomo prisluhnili pohorskim pravljicam, poiskali pravljična bitja Pohorja in se z njimi zabavali.

Ulično gledališče – projekt ULIČNA AVANTURA sofinancira Občina Ruše. ULIČNA AVANTURA, projekt zasnovan s strani mladih, vključuje gostovanje uličnih ustvarjalcev, žonglerjev, pantomimikov…Projekt spodbuja ustvarjalnost in inovativnost mladih, prav tako pa omogoča mladim dostop do kulturnih dobrin in neformalnih oblik izobraževanja, znanj in veščin. Na lokaciji parkirišča ob Kolodvorski ulici pred nekdanjo pekarno se bo v sklopu letošnjega festivala med 26. 8. in 27. 8. ob 18. uri izvedle delavnice in animirane zabave s Pantomimikom Danijem, žonglerjem dimnikarčkom Gugijem in Teatrom CIZAMO, ki nam bo pokazal, kako se naredijo gigantski milni mehurčki, veliki do dolžine štirih metrov. Za čarovniške vragolije pa bo poskrbel Čarodej Matej.

Festival kantavtorstva KANTFEST letos praznuje 12. leto in je zakorakal v najstništvo. Odkar je krenil na pot iz rodnih Ruš, je postal vseslovenski, hkrati pa se je uveljavil v mednarodnih kantavtorskih krogih. V Slovenijo in Ruše je pripeljal mednarodno kantavtorsko sceno (Kantfest International). Zadnja leta se vse bolj povezuje z domačo in tujo literarno sceno v projektu Združene države poezije, ki med glasbo in poezijo gradi trden most. Tokrat bo v svojem programu v četrtek, 21. 8. ob 20. uri predstavil izbor mladih, še neuveljavljenih kantavtorjev. Strokovna žirija v sestavi Urška Čop Šmajgert, Katarina Juvančič, Jure Potokar, Gregor Bauman, Adi Smolar in Jani Kovačič bo tokrat izbrala kantavtorje BRONASTE, SREBRNE IN ZLATE KANTO 2014, ki se bodo predstavili v petek, 22. 8. ob 18:30 v Paviljonu v parku sredi Ruš. Prav tako pa bo Paviljon v parku v soboto, 23. 8., ob 18:30 gostil angleške, irske in avstrijske trubadurje: Fergus McKay, Shane Ó Fearghail, Herwig Roegler (Kantfest International). Ruško dogajanje bo Kantfest zaključil v sredo, 27.8., pod naslovom ZDRUŽENE DRŽAVE POEZIJE, ki predstavljajo glasbenike in literate združene pod isto zastavo: Jelena Lukić, Nikola Pejović, Dino Porović, Rasim Pršte, Herwig Rogler, Zdravko Kokanović, Mathias Grilj, Borut Gombač, Jože Kos, Bojan Schwentner, Alenka Kveder, Wenzel Mracek (ob 18:30 v Paviljonu v parku) in VIKI BABA BRUSLI & MARKO JELOVŠEK (kit) (ob 22:00 v Paviljonu v parku).

Oder POHORSKA PRAVLJICA za otroke je zasnovan na kreativnem svetu pravljic in združuje pripovedovanje ter ustvarjalne delavnice za otroke…kot že samo ime odra pove na tematike, ki jih ponujajo Pohorske pravljice. Oder pohorska pravljica na Glazerjevi domačiji pa je namenjen odraslim, poznavalcem in ljubiteljem pravljic ter literature. Ponovno bo gostil znane literate in priznane slovenske pravljičarje. Letošnje vodilo bodo pravljice o gradovih, ki jim lahko prisluhnete med 29.8 in 31.8. na dveh lokacijah, za otroke v Paviljonu parka sredi Ruš, za odraslo publiko pa na Glazerjevi domačiji.

S projektom CEZAMkult sledimo usmeritvam za vzpostavitev kulturnega in socialnega prostora v lokalnem okolju z namenom prispevati k izboljšanju socialnega razvoja in kakovosti življenja mladih. Ustvarjalno umetniško delovanje, predvsem med mladimi, kot temeljno izhodišče projekta CEZAMkult, je najbolj prvinska socialna pot, ki  nas vodi k razumevanju lastne identitete mladih. Za obstoj kulturne identitete v najširšem pomenu ni dovolj, da ustvarjalno umetniško delovanje potisnemo v ožji kulturni prostor muzejev, galerij, koncertnih dvoran, dramskih ustanov, ampak jo je potrebno obuditi v vsakdanje življenje, v utrip širše družbe. Prav tako pa projekt strmi k aktivnemu preživljanju prostega časa mladih med počitnicami. Projekt CEZAMkult sofinancira Občina Ruše in zajema koncerte v Paviljonu v parku; My Way (24. 8.,), JazzLadies (29. 8.), Souled Out (29. 8.), plesno-igralsko predstave Intermezzo (26. 8.) v CEZAM-u in še mnogo več najdete na www.letnioder.si.

Novost Festivala Letni oder Ruše je dolgo pričakovani oder ljubiteljske kulture oziroma Ljudski oder. V letošnji program smo tako vključili lokalne ustvarjalce in ljubiteljske kulturnike; glasbenike, folklorne skupine, ljudske pevce in godce, pevske zbore, ki se bodo predstavili v Domu kulture Ruše svojim bogatim programom. Prav tako pa ne bodo manjkale tudi narodno-zabavne lokalne zasedbe. Predstavili se bodo: KUD Svoboda Bistrica ob Dravi (23. 8.), Društvo Sovice (30. 8.), KUD Bezena in DU Ruše (31. 8.).

Posebno noto festivalu dajejo vsako leto tudi fotografske, zgodovinske in RAZSTAVE likovnega ustvarjanja na kar petih razstaviščih: Galerija CEZAM, Galerija RULIK, Galerija B – Kulturni dom Bistrica ob Dravi, Galerija A – Zdravstveni dom Ruše, Športni park Ruše. Letos bodo razstavljali tako umetniki kot tudi društva. Svoje umetnine pa bodo na ogled postavili tudi naši najmlajši nadobudni umetniki.

Na festivalu pa tudi ne bodo manjkali tudi LOV NA SREČO FLOR 2014, pohodi in bogat SPREMLJEVALNI PROGRAM, ki ga vsako leto pripravijo številna društva in organizacije iz lokalnega okolja in tudi od drugod.

Veliko je odličnih dogodkov, ki jih boste našli pregledno zapisane v programski knjižici festivala. Več informacij pa najdete tudi na www.letnioder.si .

Sta pa direktorica CEZAM – a Vesna Glavendekić in predsednik Kulturnega društva Pekre – Limbuš Stanko Zorec, po novinarski konferenci podpisala tudi namero o dolgoročnem sodelovanju z Kulturnim društvom Pekre – Limbuš.

DSC_3630

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.