17:55, sob, 27. Apr

Predlog mariborskega proračuna brez “grozljivih” ničel





Potem ko so prva izhodišča letošnjega proračuna Mestne občine Maribor močno razburila javnost, so na občini uspeli sestaviti proračun, ki je po besedah župana Andreja Fištravca socialno vzdržen in brez “grozljivih” ničel. Predlog predvideva okoli 95 milijonov evrov prihodkov, s čimer je primerljiv z realizacijo prihodkov v letu 2013.

Foto: BK TV
Foto: BK TV

“Uspeli smo doseči cilj, ki smo si ga zastavili. To je, da delamo proračun na ravni realizacije proračuna v letu 2013 in začasne realizacije v letu 2014,” je na današnjem druženju z novinarji povedal Fištravec. “Uspelo nam je zagotoviti dodatne vire, kljub temu da nam je država še dodatno vzela 4,9 milijona evrov glede na preteklo leto,” je dodal.

“Uspelo nam je sestaviti socialno vzdržen proračun, kar pomeni, da smo sanirali tiste grozljive nule, ki so se pokazale v simulaciji v začetku decembra lani. Prav nasprotno, na področju sociale smo še celo lahko povečali odhodke,” je povedal. Po njegovih besedah so ohranili vse programe na področju sociale, kulture, mladine in okolja, kot so na primer javna kuhinja, varna hiša in letovanje otrok.

Predlog proračuna predvideva povečanje sredstev tudi pri službi za razvojne projekte in investicije za 1,6 milijona evrov, pri čemer bo večji del sredstev namenjen izgradnji fiziatrije v zdravstvenem domu. Za približno milijon evrov se povečujejo sredstva urada za komunalo, promet in prostor ter sredstva za subvencioniranje gospodarskih dejavnosti za približno pol milijona evrov. Okoli 190.000 evrov je rezerviranih za gradnjo novega vrtca Pekre.

Dodatni viri proračunskih prihodkov v primerjavi z decembrskimi izhodišči so učinkovitejše pobiranje nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč, višji dobički javnih podjetij ter prodaja občinskih lokalov in zemljišč. Odpravili naj bi anomalije, kot je dvojno obračunavanje malic za vzgojiteljice v vrtcih, in zmanjšali stroške ogrevanja šol.

Vodstvo občine prav tako predlaga spremembo odloka o občinskih cestah, ki bo omogočila zaračunavanje parkirnine za rezervirana parkirna mesta za vozila državnih organov. Računajo še na prodajo zemljišč tujim investitorjem, ki po besedah direktorja mestne uprave Bojana Babiča že kažejo interes zanje.

Porabo bodo zmanjšali pri delovanju mestnega sveta in občinskega sekretariata za splošne zadeve. Za približno 370.000 evrov se zmanjšujejo sredstva za delovanje javnih zavodov, ki bodo morala biti bolj dejavna pri pridobivanju evropskih sredstev.

Predlog proračuna predvideva novo zadolževanje v višini 2,2 milijona evrov, ki pa ga bodo po besedah župana uresničili le, če bo potrebno. Skupna zadolženost občine naj bi se kljub temu znižala, saj bodo letos odplačali 3,1 milijona evrov starih posojil.

Na proračunski seji 26. marca bodo obravnavali tudi predlog reorganizacije mestne uprave, v okviru katere načrtujejo tudi ustanovitev občinskega pravobranilstva.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.