19:12, pet, 26. Apr

Pošta Slovenije kljub upadu storitev pričakuje rast prihodkov





Na Pošti Slovenije kljub načrtovanemu štiriodstotnemu upadu storitev letos pričakujejo manjšo rast prihodkov. To nameravajo doseči z novo ponudbo na segmentu paketnih, logističnih in informacijskih storitev ter izvajanjem strateških projektov. Ob zadrževanju odhodkov na ravni lanskega leta načrtujejo 6,8 milijona evrov čistega dobička.

direktor Pošte Boris Novak

Kot je na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavili lansko poslovanje in letošnje načrte, povedal generalni direktor Pošte Boris Novak, bodo na njihovo letošnje poslovanje med drugim močno vplivale sprememba zakonodaje, predvsem morebitna uvedba davčnih blagajn, gospodarska kriza in strukturne spremembe na trgu poštnih storitev.

“Glede na predviden nadaljnji upad klasičnih poštnih storitev in plačilnega prometa bomo izvajali prodajne in trženjske aktivnosti za ublažitev upada prihodkov. Letos bodo ukrepi usmerjeni predvsem v ohranjanje strank in pridobivanje novih poslov, ki bi jih lahko množično opravljali na poštnih okencih,” je napovedal Novak in dodal, da bodo krepili logistično dejavnost, oskrbovalne verige in informacijske storitve, ki so najpomembnejši projekti lani sprejetega strateškega razvojnega programa do leta 2017.

IMG_20150422_110743

Pošta Slovenije namerava nadaljevati tudi s projekti racionalizacije poštnega omrežja, z informatizacijo in racionalizacijo poslovnih procesov ter modernizacijo poslovanja. Letos so med drugim že razširili ponudbo hitre pošte v tujino s prejšnjih petih na 50 držav, posebno pozornost namenjajo tudi mednarodni spletni trgovini.

Za investicije bodo letos namenili skoraj 22 milijonov evrov, večinoma za tehnološko posodobitev ljubljanskega logističnega centra, informacijsko tehnologijo, vzpostavitev paketno pretovornih pošt v Celju in Novem mestu ter za transportna sredstva.

Nadaljnje klestenje stroškov zajema tudi dodatno zmanjševanje števila zaposlenih. Teh je trenutno nekaj manj kot 6000, kadrovski načrt pa za letos, večinoma po mehkih metodah, predvideva ukinitev 162 delovnih mest, s čimer bi se konec leta približali številki 5800.

Državno podjetje s sedežem v Mariboru je sicer po črnem letu 2013 lani znova poslovalo dobičkonosno, saj je po za zdaj še nerevidiranih podatkih doseglo 7,1 milijona evrov čistega dobička. Kot je povedal Novak, so poslovne prihodke v primerjavi z letom prej povišali za odstotek, po drugi strani pa še za nadaljnja dva odstotka znižali stroške.

Opravili so dobrih 979,5 milijona storitev, kar je prav tako za odstotek več kot leto pred tem. Medtem ko so poštne storitve narasle za 1,4 odstotka, so denarne storitve upadle kar za 13 odstotkov, ostale storitve pa za 8,6 odstotka.

Poštno omrežje je lani obsegalo 556 poštnih uradov. Ker je vzdrževanje tako gostega omrežja izjemno drago, si prizadevajo del uradov nadomestiti z drugimi oblikami. V okviru optimizacije omrežja, s katero nameravajo vzpostaviti dolgoročno stabilnost poslovanja, so lani število pogodbenih pošt povečali za 43, število t.i. dostavnih pošt pa zmanjšali za 59. S procesom bodo nadaljevali tudi letos, ko bodo v pogodbene preoblikovali vsaj 40 pošt.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.