22:55, čet, 16. Maj

Poseben splavarski spust v soju bakel





Ob 15. obletnici delovanja so Koroški splavarji organizirali poseben splavarski spust s kulturnim pridihom in koroško kulinariko. Nekoč so bili v okolici Dravograda največji pristani, kjer so delali flose in jih spravljali daleč po reki Dravi pa vse do Črnega morja.
AdobePhotoshopExpress_6f36e227da3b4e8fbe2e8e4d0105d58f

V teh koncih pa vse tja do Maribora je bila Drava najbolj nevarna, zato so iz koroških koncev izhajali res najbolj izkušeni flosarji. Flose je bilo težko upravljati, saj so bili precej večji kot današnji. S prihodom železnice je flosarstvo povsem zamrlo.
WP_20150529_19_26_00_Pro
Flosarji so po Dravi prepeljali že več kot 150. 000 gostov in tudi nam so pričarali res pravo vzdušje preteklosti. Ob zvokih kantavtorja Milana Kamnika smo uživali v splavarski vožnji, nasmejal nas je tudi najstarejši še živeči flosar Miha.
WP_20150529_19_29_42_Pro
Za kulinarično doživetje je poskrbel kolektiv Koroške hiše, Gostilne pri Lipi z Mute. Postregli so nam z dobrotami, ki so prepoznavne na koroškem, tradicionalnim receptom so dodali sodobne sestavine in tako so nastali res okusni krožniki. S takšnimi dogodki flosarji obujajo tradicijo in jo prenašajo na mlajše rodove.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.