03:37, tor, 7. Maj

Poostren nadzor prometa





V času od 2. 6. do vključno 8. 6. 2014 so policisti na območju Policijske uprave Maribor izvajali evropsko usklajen poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. V času izvajanja poostrenega nadzora so odredili 2.325 preizkusov alkoholiziranosti. V 70 primerih so ugotovili vožnjo pod vplivom alkohola, odredili 11 strokovnih pregledov za ugotavljanje prisotnosti alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ter zoper dva voznika odredili pridržanje. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so bile kršiteljem izrečena globe oziroma so bili podani predlogi za uvedbo postopka o prekršku na pristojna Okrajna sodišča.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

NAPOVED POOSTRENEGA NADZORA PROMETA

Na območju Slovenije bodo od 11. do 16. junija 2014 potekale aktivnosti za večjo varnost kolesarjev v cestnem prometu. Kolesarji spadajo med šibke udeležence v cestnem prometu in so poleg pešcev najbolj ogrožena kategorija udeležencev v cestnem prometu. Kolesarji so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti in neprilagojene hitrosti. Več kot polovica prometnih nesreč pa se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje.

V času izvajanja aktivnosti bodo na območju PU Maribor povečali nadzor cestnega prometa nad kolesarji med vsakodnevnim rednim delom. V mestnih središčih bodo pozornost namenili pravilni vožnji po prometnih površinah, upoštevanju pravil o prednosti, vožnji pod vplivom alkohola, uporabi zaščitnih čelad, idr.

V četrtek, 12. 6. 2014, bodo v dopoldanskem času izvedli poostren nadzor nad kolesarji in vozniki motornih vozil, ki ogrožajo varnost kolesarjev.

V letošnjem letu je varnost kolesarjev na območju PU Maribor slabša kot v enakem obdobju leta 2013, saj so obravnavali 77 (59) ali 31 % več prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je 1 (0) kolesar umrl, 8 (3) kolesarjev se je hudo in 58 (56) lahko telesno poškodovalo. Najpogostejši vzroki pa so bili neprilagojena hitrost 18 (14), neupoštevanje pravil o prednosti 16 (14) ter nepravilna stran in smer vožnje 13 (7).

Nasveti:
– Bodite pozorni na prometno signalizacijo (prometne znake) in jih upoštevajte!
– Na mestih, kjer promet ureja semafor, morate upoštevati svetlobne znake.
– Ne vozite pod vplivom alkohola!
– Pred spremembo smeri vožnje večkrat poglejte, kaj se dogaja za vami, ter pravočasno in odločno nakažite svoj namen.
– Upoštevajte pravila prednosti, ki veljajo za kolesarje v križiščih, še posebej tam, kjer so označene kolesarske steze.
– Vozite po kolesarski stezi in kolesarskem pasu ali poti. Vedno uporabljajte le površino, ki je namenjena kolesarjem. Po takšnih površinah morate voziti po desni kolesarski stezi glede na dovoljeno smer vožnje, na dvosmerni kolesarski stezi pa po desni strani steze.
– Če ni kolesarske steze ali pasu, vozite ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, in sicer čim bližje robu (ne več kot en meter od roba) vozišča.
– Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morate imeti na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani kolesa pa rdečo pozicijsko luč. Tu mora biti nameščen še rdeč odsevnik, na obeh straneh pedalov morate imeti rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.
– Če vozite v skupini kolesarjev, vozite drug za drugim. Izjemoma, če je pot dovolj široka, lahko dva kolesarja vozita vzporedno.
– Kolesar, mlajši od 14 let, mora med vožnjo nositi na glavi pripeto atestirano zaščitno čelado, enako pa velja tudi za otroka, ki se na kolesu vozi kot potnik. Čelado pa priporočamo tudi odraslim kolesarjem, čeprav ni predpisana

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.