06:12, pet, 3. Maj

Pokop pusta v Radljah





V Radljah ob Dravi so na pepelnično sredo pokopali pusta. Gre za tradicionalni ljudski običaj, ki ga domačini izvedejo vsako leto.

Idejni vodja prvega pokopa pusta je bil Stanko Šajbler. Od leta 1956 domačini v občini Radlje ob Dravi ohranjajo običaj. Zberejo se v maskah in se odpravijo na pustni sprevod po vasi Vas in sosednjih krajih. Obiščejo okoli 100 hiš.

20140305-IMG_0881

Krajani so veseli njihovega obiska. Posebej tisti, ki so večino ostalih dni dokaj osamljeni. Justina Divjak , ki pri svojih 84ih letih večino dni preživi sama, je ob njihovem obisku kar vzkliknila od veselja “kk so šikani!” Spodbujajo pa jih tudi tisti, ki so to tradicijo sami prenašali iz roda v rod. Domačinka Zdenka se je ob tej priložnosti spomnila, kako so včasih tudi sami prisostvovali takšni sprevodom in ob primerjavi s tistim časom ugotovila, da je v moderni dobi mask vse manj. Vendarle pa V sprevodu, poleg raznovrstnih mask, tudi sedaj ne manjka duhovnik, ki ga spremlja ministrant.

20140305-IMG_0880

Pred samim pokopom pustni lik, ki ga prav tako tradicionalno imenujejo Franc, zažgejo oz. Upepelijo. S pokopom pa simbolno zakopljejo zimo in vse slabe slabe reči.

20140305-IMG_0885

Podrobnosti o pokopu pusta v Radljah si poglejte v oddaji Občinski informator 244. V petek, 7. marca ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.