19:17, ned, 19. Maj

Pohorska vzpenjača poleti z manj potniki kot lani





Pohorska vzpenjača je v prvih dveh poletnih mesecih kljub dejstvu, da je letos vsaj delno usposobljen bike park na Pohorju, zabeležila celo malenkost manj potnikov kot v primerljivem obdobju leta 2015. Medtem ko podatki za prvo polletje zaradi popravila na gondoli aprila in delno maja niso primerljivi, so junija in julija prodali 22.139 vozovnic.

Foto: STA
Foto: STA

Omenjeno število prodanih vozovnic je za približno tisoč nižje kot v enakem obdobju leto poprej. Enak trend je zaznati glede podatka o številu prehodov potnikov, ki vključuje tudi sezonske in povratne vozovnice, saj so po podatkih Marproma lani v tem času beležili 49.410, letos pa 47.231 potnikov.

Kot pojasnjuje Dominik Dukarič, vodja marketinga pri omenjenem javnem podjetju, ki po propadu Športnega centra Pohorje začasno upravlja z žičniškimi napravami na Mariborskem Pohorju, ima sicer največji vpliv na obiskanost gondole v poletnih mesecih junijski športni vikend. Medtem ko so lani samo tisti konec tedna prodali 11.519 vozovnic, so jih letos 7900.

Nekaj k prodaji vozovnic prispeva tudi letos v okrnjeni izvedbi odprt bike park, ki je lani deloval samo v oktobru in novembru. Za zdaj ena sama proga je na Pohorje junija privabila 293, julija pa 519 ljubiteljev gorskega kolesarstva.

“V pripravi je sicer celostna strategije upravljana Pohorja, katerega del je ob zimski in poletni sezoni tudi razvoj bikeparka. V tem sklopu je v pripravi celovita rešitev kolesarskega turizma na Pohorju, tako da je širitev parka na več prog le en od segmentov na tem področju,” je pojasnil Dukarič.

Da se trenutno bolj malo dogaja z urejanjem papirjev, ki bi omogočili odprtje dodatnih prog, pa se boji Peter Šilec, ki skupaj z Iztokom Tomšičem začasno upravlja z bike parkom. Kot je povedal, podatki o obiskanosti močno zaostajajo za tistimi izpred nekaj let, ko je pred propadom nekdanjega upravljavca park letno obiskalo tudi več kot 15.000 gorskih kolesarjev.

“Letos bomo zadovoljni že s tretjino te številke. Največ naših obiskovalcev prihaja iz Avstrije, Hrvaške in Madžarske, predvsem po zaslugi preteklega slovesa o možnostih uporabe zanimivih zahtevnejših prog in tistih malo lažjih,” je dejal Šilec in dodal, da poletni meseci sicer niso tisti, ki privabijo največ kolesarjev.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.