06:12, ned, 19. Maj

Podravska podjetja lani z 216 milijoni čistega dobička





Gospodarske družbe v Podravju so lani izkazale 216 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je približno toliko kot so ustvarile leta 2014. Podjetja so nadaljevala s pozitivnimi trendi, saj so povečevala prihodke, dodano vrednost in število zaposlenih, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru ocenila vodja izpostave Ajpesa Vesna Zupanič.

V statistiko je zajetih 7.893 poslovno aktivnih gospodarskih družb, ki so lani zaposlovale 61.462 ljudi oziroma slabih šest odstotkov več kot leto prej. Te so skupaj ustvarile 8,108 milijarde evrov prihodkov, kar je pet odstotkov več kot v letu 2014, obseg ustvarjenih prihodkov na tujih trgih pa so po besedah Andreje Terbuc Munda povečale za dobro desetino.

Za 8 evrov višja povprečna plača

Kot so še izpostavili na mariborski izpostavi Ajpesa, so družbe ustvarile za pet odstotkov več neto dodane vrednosti v višini skoraj dveh milijard evrov oziroma 32.469 evrov na zaposlenega, kar je sicer odstotek manj kot v letu prej. Za osem evrov se je lani zvišala povprečna plača zaposlenih pri družbah podravske regije, ki je znašala 1.334 evrov.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična.

Natančno 5.289 družb je skupaj izkazalo za dobrih 319 milijonov evrov dobička, medtem ko je v rdečih številkah pristalo 2.280 družb, ki so skupaj ustvarile dobre 103 milijone evrov čiste izgube, kar je približno toliko kot v letu 2014.

Podravje na 4. mestu

Podravska regija je tako po neto čistem dobičku končala na četrtem mestu med statističnimi regijami, kjer je lani na prvem mestu z naskokom pristala osrednjeslovenska regija. Slovenska podjetja so sicer lani skupno izkazala 1,64 milijarde evrov neto čistega dobička oziroma 127 odstotkov več kot leta 2014.

Med družbami je bilo 94 odstotkov mikro, štirje odstotki majhnih odstotek srednjih in slab odstotek velikih, na izboljšanje skupnih rezultatov poslovanja pa so lani odločilno vplivale srednje družbe, ki so svoj skupni neto čisti dobiček glede na podatke iz leta 2014 povečale za 68 odstotkov. Po obsegu so velike družbe dosegle najvišji neto čisti dobiček, ki pa se je glede na leto 2014 zmanjšal za četrtino.

Med nestoritvenimi prednjačijo predelovalne dejavnosti in gradbeništvo

V ospredju so še naprej predvsem gospodarske družbe s področja storitvenega sektorja, zlasti trgovine in strokovno-tehnične dejavnosti, med nestoritvenimi dejavnostmi pa v Podravju prednjačijo različne oblike predelovalne dejavnosti in gradbeništvo.

Lani sicer več izbrisov podjetij

Na lansko poslovanje so po besedah Zupaničeve precej vplivali tudi stečajni postopki. V letu 2015 se je sicer število začetih stečajev znižalo iz 209 v letu 2014 na 144, medtem ko je bil trend pri samostojnih podjetnikih še vedno naraščajoč. So pa lani v regiji beležili več izbrisov podjetij iz registra, saj do njih pride šele, ko je stečajni postopek pravnomočno končan.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.