00:36, sob, 27. Apr

Pahor obiskal Lesarsko šolo Maribor





Predsednik republike Borut Pahor je včeraj na povabilo vodstva, dijakov in študentov obiskal Lesarsko šolo Maribor. Predsednika republike sta sprejela Aleš Hus, v.d. direktorja in ravnatelja srednje šole ter Miroslav Novak, v.d. ravnatelja višje strokovne šole. Lesarska šola Maribor izvaja izobraževalne programe na področju celotne gozdno-lesne verige, študentom in dijakom omogočajo izobraževanje na srednji in višješolski ravni. je pa ob tem predsednik republike Borut Pahor dijakom in študentom v Mariboru dejal: “Razmišljajte o pogumni, novi, dinamični in v svet odprti Sloveniji”.

Foto: Daniel Novakovič
Foto: Daniel Novakovič

Predsednika republike so ob prihodu v šolo pozdravili prav vsi dijaki in študentje, posebno dobrodošlico pa sta mu izrekla Lara Železnik, predsednica študentskega sveta, in Luka Magdič, predsednik dijaške skupnosti. Poudarila sta, da si njegov obisk dijaki in študentje štejejo v čast, saj dokazuje, da so na pravi poti v razmišljanju, da je les surovina prihodnosti. Predsednik Pahor jih je pozdravil z besedami pohvale in se spomnil nedavnega obiska nemškega predsednika Joachima Gaucka, s katerim si je v podjetju Pipistrel ogledal leseni propeler, izdelek diplomskega študenta te šole. “Pred dobrim letom sem bil povabljen, da vašim diplomantom izročim diplome ob zaključku študija. Danes so ti že šli svojo pot. Med vami čutim samozavest, imate zdrave ambicije in zavedanje, da je za uspeh potrebno imeti posebne talente, odličnost in vztrajnost. Vi ste generacija, ki to razume, vi ste generacija, ki se zaveda, da uspeh ni samoumeven, temveč se je zanj potrebno truditi,” je dejal predsednik republike in dodal, naj imajo vedno v mislih o prihodnosti pogumno, novo, dinamično in v svet odprto Slovenijo. “Takšno Slovenijo, kot ste jo vi pričakovali od svojih staršev, dajte vi svojim otrokom,” je nagovor zaključil predsednik republike.

Hus in Novak sta nato predsednika republike popeljala na ogled šole, Drago Žnidarič, vodja delavnic, pa mu je predstavil dejavnosti v delavnicah šole. Predsednik Pahor si je nato ogledal izvedbo vaj z gozdarji in gozdarskimi tehniki ter čebelarsko dejavnost šole. Mirjana Kumer, avtorica zbirke lesenih pručk, je predsedniku Pahorju predstavila bogato zbirko več kot 130-ih lesenih pručk iz različnih vrst lesa. Dijak Metod Cvetko je predstavili makete lesenih hiš, ki jih izdelujejo na šoli, Martin Klinc, bivši študent šole pa je predstavili prikaz zlatenja in restavriranja. Lesarska šola Maribor daje velik poudarek povezovanju izobraževalnega procesa z gospodarstvom. Zato pri pripravi diplomskih nalog vključujejo podjetja, šola pa vzdržuje redne stike z bivšimi študenti, zaposljivost njihovih diplomantov pa je nad 90 odstotna.

Obisk na Lesarski šoli Maribor je predsednik republike zaključil s pogovorom z dijaki in študenti. Zanimalo jih je, kdaj se je predsednik republike prvič srečal z lesom, kakšno je njegovo mnenje glede mladih talentov, ki odhajajo v tujino ter kako sam vidi prihodnost lesne industrije v Sloveniji. Predsednik republike je ponovno poudaril prepričanost, da je les material prihodnosti in da je iz njega mogoče izdelati danes veliko več kot v preteklosti: “Vi ste tiste ‘brihtne buče’. Vi boste pokazali, kaj vse je mogoče ustvariti iz lesa,” je dejal predsednik Pahor. “Tukaj niste le zato, da se izobražujete, tukaj se oblikujete v osebnosti. Bodite samozavestni in navdihujte ljudi. Pred vami je najlepši del vašega življenja. Naj vas zanese in ponese. Stopite na rob, da boste videli prepad. Nato pojdite naprej in zmagajte,” je pogovor z dijaki in študenti zaključil predsednik republike.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.