09:34, ned, 28. Apr

Otvoritev spomenika borcev Lackovega odreda na Pernicah





Minulo soboto je na Pernicah potekala prireditev ob otvoritvi spomenika borcev Lackovega odreda.

Spomenik Pernice-11
Vidno dotrajan spomenik, ki je bil postavljen že več kot pred 60. leti so obnovili oziroma naredili novega povsem identičnega. Na Pernicah se je zbralo ogromno ljudi, tudi nekateri izmed preživelih borcev Lackovega odreda. Na prireditvi so sodelovali tudi Kmečka godba Pernice, MePZ Zvon Muta, ŽPZ Klasje in OŠ Muta. Med obiskovalci so bili tudi župan občine Muta Boris Kralj, podpredsednik Zveze borcev za vrednote NOB Maribor Dr. Marjan Žnidarič, ki je bil tudi slavnostni govornik na prireditvi. Med obiskovalci je bil tudi predsednik zveze policijskih veteranskih društev Sever Dr. Tomaž Čas, podpredsednik zveze vojnih veteranov za Slovenijo Jože Kuzman, podpolkovnik magister Boštjan Baš. Iz Združenja vojaških gornikov Slovenije je na prireditvi prisostvoval generalni sekretar Slavko Delalut.

Pozdravili smo lahko tudi predsednika odbora Lackovega odreda Ivana Vrhnjaka – Oža, podpredsednika odbora Lackovega odreda Petra Macuha, prvega komisarja 11 slovenske narodnoosvobodilne brigade Miloša Zidanška Franta Komelja, predsednika pokrajinskega združenja zveze borcev za vrednote NOB Koroške Željka Kljajiča, predsednika pokrajinskega odbora zveze vojnih veteranov za Slovenijo Vilija Donaua, predsednika zveze policijskih veteranskih društev Sever za Koroško Huberta Ivančiča, predsednika združenja zveze borcev za vrednote NOB Radlje ob Dravi in prav tako župana Občine Radlje ob Dravi magistra Alana Bukovnika, predstavnike občinskih odborov zveze borcev za vrednote NOB Dravograd, Ribnica na Pohorju, Muta in Vuzenica, predstavnike krajevnih odborov zveze borcev za enote NOB Radlje ob Dravi, Vuhred, Remšnik, Kapla in Podvelka, predsednika združenja zveze borcev za vrednote NOB Muta predstavnike zveze veteranov policijskih društev, predstavnike vseh drugih domoljubnih združenj in društev ter predstavnike zveze Koroških partizanov, župana občine Vuzenica Franja Goloba in podžupanjo občine Podvelka Slavico Pečovnik Urh.

Dne 23. novembra 1944 je nemška ofenziva zajela tudi 2. bataljon Lackovega odreda. Tega dne zgodaj zjutraj se je bataljon ustavil na Pušnikovi kmetiji v Radvanju, zahodno od Sv. Lovrenca na avstrijski strani, blizu cerkev sv. Jerneja. Borci so bili ravno pri zajtrku, ko je prišlo do nenadnega nemškega napada. Med borci je nastala velika panika, saj je sovražnik napadel z več strani. Bataljon se je kljub izgubam, ki jih je utrpel, hrabro bojeval in se umaknil kot organizirana enota. Na prireditvi so se spomnili tudi na vse preživele borce Lackovega odreda. Ivan Vrhnjak, eden izmed preživelih borcev se še dobro spominja krutega napada, kljub temu pa ga na Pernice vežejo lepi spomini. Še vedno je v stiku z domačini, ki so pomagali borcem med vojno in vedno znova se rad vrača na Pernice.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.