06:56, sob, 27. Apr

Odprli pametno polnilno “rešitev” v Mariboru





Ta ponedeljek so odprli t.i. pametno polnilno “rešitev” za električna vozila na Betnavski cesti 122 v Mariboru, pri Pizzeriji Rudi. Slednja predstavlja pričetek akcije Po energijo na kavo ali dve, kjer bodo v Zavodu Zadihaj prek različnih promocijskih akcij podarili 8 polnilnih enot na območju celotne Slovenije.

14203181_1686899414965567_1877215367035456070_n

Uporabniki električnih vozil potrebujejo za svojo mobilnost energijo. Najpogosteje svoje vozilo polnijo preko noči, v domači garaži. Med dnevno mestno vožnjo pa je baterije priporočljivo dopolnjevati. “Polnjenje vozil traja od 15 minut in vse do nekaj ur. Čas med polnjenjem je idealen za sesti s prijateljem na kavo, imeti sestanek s poslovnim partnerjem, pojesti kosilo z družino. Iz teh in še mnogih drugih razlogov seveda, uporabniki električnih vozil najraje koristijo polnilne rešitve, ki so v bližini njihovih načrtovanih dejavnosti,” je povedal Teodor Bunta, direktor Zavoda Zadihaj.

Ob tem so dodali, da število električnih vozil iz dneva v dan narašča in potrebe po polnjenju postajajo vedno večje. Bunta k temu dodaja: “pozdravljamo postavitev hitrih polnilnic ob avtocesti ali izven mestnih središč, a te ne zadovoljujejo vseh potreb. Ravno zaradi tega je potrebna razvejana polnilna infrastruktura, predvsem na lokacijah, kjer lahko vozniki v času polnjenja poskrbijo tudi zase.”

“Posebnost polnilnih rešitev je predvsem v novem poslovnem modelu,” pravi Bunta, saj rešitev predstavlja tudi marketinško orodje, predvsem pa je pokazatelj na ozaveščenega lastnika podjetja. Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Simona Uršič, je opozorila na škodljivost vdihovanja prašnih delcev iz naslova prometa in podprla delovanje na področju ozaveščanja o onesnaženosti zraka.

Vzpostavitev splošne dostopnosti do električne energije so v Mariboru vzeli zares. Preko različnih promocijskih in drugih akcij bodo podarili 8 polnilnih enot na področju celotne Slovenije. Raziskovalec dr. Jože Mohorko je v sodelovanju z Zavodom Zadihaj razvil linijo nizkocenovnih inteligentnih polnilnih rešitev ePeakDock, ki je primerna predvsem za gostinske in druge storitvene lokale, šole in druge javne zavode. Nekateri modeli so nadgrajeni z inteligentnim sistemom ePeakCharge, ki omogoča rezervacijo, aktivacijo preko telefonskega klica ali aplikacije, povratno komunikacijo z uporabnikom o količini prejete energije ali končanem polnjenju ter ima integriran prilagodljiv plačilni sistem.

Splošna dostopnost do električne energije je želja vseh sedanjih in bodočih uporabnikov električnih vozil, saj strah pred tem, da se vozilu izpraznijo baterije v nepričakovanem trenutku, preprečuje nakup tovrstnih vozil večjemu številu zainteresiranim.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.