23:19, ned, 19. Maj

ODKRITO: Župan Soršak o zdravi, pohorski pameti





Sestanka, kjer naj bi se župani (pod)pohorskih občin pogovorili o modelu dolgoročnega upravljanja s Pohorjem, še vedno ni bilo. Svoja stališča sta sicer javnosti že predstavila župana Ruš in Maribora. Nam pa je svoje odkrito mnenje v intervjuju zaupal tudi Marko Soršak, župan Občine Hoče-Slivnica. Pravi, da na sestanek sploh ni bil povabljen, s Pohorjem pa, da mora upravljati dober gospodar “z zdravo, pohorsko pametjo“, ki je odločevalcem pogosto primanjkuje.

Foto: Občina Hoče-Slivnica
Foto: Občina Hoče-Slivnica

1. Zakaj se niste udeležili sestanka, ki ga je sklical mariborski župan Andrej Fištravec? Je bil razlog, da ga je sklical v zadnjem hipu?
Vabila na sestanek nisem prejel zato se sestanka nisem mogel udeležiti.

2. Koliko pa so vas pred sklicem tega sestanka obveščali ali vključevali v “zgodbo” o upravljanju Pohorja?
S to tematiko nisem bil seznanjen in prav tako ne vključen.

3. Ampak verjetno imate svoje mnenje o tem kako bi bilo treba upravljati s Pohorjem…
Odgovor na to vprašanje je preprost: kot dober gospodar, ki se zaveda kaj ima v lasti in pri tem povezuje vse deležnike.

Foto: BK TV
Foto: BK TV

4. Imate izdelan kakšen konkreten predlog, vizijo?
Občina Hoče-Slivnica je občina z vizijo in glede na to, da smo občina, ki se »navezuje« na Pohorje, veliko naporov vlagamo v »oživitev« Pohorja. Smo občina, ki vlagamo v razvoj turizma, saj verjamemo, da je to področje, poleg gospodarstva in ostalih panog, lahko kokoška, ki nese zlata jajca. Samo hraniti jo moramo in jo usmerjati kje naj jih vali.
Mi imamo predloge in konkretne ukrepe. V prvi vrsti vidimo povezovanje. Povezovanje občin, turističnih kmetij in ostalih deležnikov. V slogi je moč in verjamemo, da je tudi v primeru Pohorja tako. Ne smejo »prevagati« osebni interesi, ampak zdrava, pohorska pamet, ki je odločevalcem v dolini pogosto primanjkuje. Imamo skupen turistični potencial, ki ga moramo združeni podpreti (vsebinsko in finančno), oživiti in lansirati na trg. Naša občina se je osredotočila tudi na razpise, da bomo oživili pohodni in kolesarski turizem, saj moramo gostu ponuditi produkte, ki so aktualni skozi vse leto in jih ponujamo vzporedno. Gosta moramo očarati s turistično ponudbo in obenem ohraniti naravo ter pripraviti goste, da se vračajo in so zadovoljni. Eden izmed naših paradnih konjev je tudi Paleopokrajina™, ki jo skupaj s domačimi in tujimi partnerji ustvarjamo pod okriljem pridobljenih sredstev SI-AT, kjer bomo s pomočjo strokovnjakov poiskali stara, avtohtona žita s področja Pohorja in izpod Pohorja ter raziskali kakšno hrano so jedli na tem področju naši predniki in jo ponudili domačinom in turistom. Obenem bomo v okviru občinskega praznika oživili prvo Pohorsko tržnico pred Botaničnim vrtom, ki bo povezovala pridelovalce hrane, izdelkov in Fakulteto za kmetijske in biosistemske vede.
Ponosen sem, da so tudi gostinci Pohorja povezani v društvo gostincev Pohorja in, da soustvarjajo zgodbo o uspehu. Pohorje že lahko okusimo brez grenkega priokusa in verjamem, da ga bomo lahko tudi doživeli, ker verjamem v višji cilj: oživitev in o hranitev Pohorja. Predlogov in idej je še veliko in mi smo jih že pričeli uresničevati in z veseljem smo za povezovanje, ki bo imelo pozitivne učinke na turistično destinacijo Pohorje.

5. Kako pa razmišljate o prihajajoči zimski sezoni 2016/2017?
O tej zimski sezoni lahko rečem samo to, da je že tukaj in, da moramo ukrepati, da jo še rešimo in uporabnikom ponudimo užitke Pohorja.

pohorje

6. Ali se strinjate s predlogom Mestne občine Maribor, ki predpostavlja, da bi dolgoročno koncesijo za upravljanje Pohorja dobilo javno podjetje?
Strinjam se s koncesionarjem, ki bo za Pohorje skrbel kot dober gospodar in bo uspel povezati vse ključne deležnike z namenom, da se boljše izkoristijo potenciali Pohorja. Ob tem pričakujem, da bo koncesionar – v kolikor bo to Marprom – poskrbel, da bo Pohorje primerno dostopno tudi z avtobusnimi linijami, ki potekajo po naši občini, kar bi oživilo pohodni in kolesarski turizem Pohorja.

7. Ali se vam torej zdi Maprom primeren za dolgoročnega koncesionarja?
Menim, da so delavci, posebej poudarjam delavci, v podjetju Marprom, ki so prej delali v Športnem parku Pohorje, kompetentni in primerni.

Foto: Aljaž Sedovšek
Foto: Aljaž Sedovšek

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.