13:49, pet, 17. Maj

Odbor DZ za kulturo zaskrbljen glede stanja mariborske kulture





Odbor DZ za kulturo je na včerajšnji seji v Mariboru izrazil zaskrbljenost nad negotovim položajem mariborske kulture ter pozval ministrstvo za kulturo in občino, naj skupaj preučita možnosti za rešitev financiranja. Župan je sicer predlagal rešitev v obliki dodatnih sredstev za programe, ki presegajo občinske okvirje.

Mariborski župan Andrej Fištravec, ki z ekipo še pripravlja osnutek občinskega proračuna za letošnje leto, je članom odbora pojasnil, da je glavni problem pri financiranju kulturnih programov razkorak med zakonsko predpisanimi programi, ki jih je občina obvezana izvajati, in denarjem, ki ga za to dobi od države. Ker je tega denarja premalo, v primeru Maribora za med 22 in 25 milijoni evrov, zmanjka sredstev za ostale programe, je povedal.

dr. Andrej Fištravec, arhiva
dr. Andrej Fištravec, arhiva

Zato so na občini predlagali uveljavitev 67. člena zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki omogoča ministrstvu za kulturo, da nameni dodatna sredstva kulturnim programom, ki presegajo meje občine. Takšni so po navedbah Fištravca programi Lutkovnega gledališča Maribor, Festival Maribor, Festival Lent, Kulturni dnevnik, Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU), SLOVENSKI dnevi knjige in dejavnosti Sinagoge Maribor, za katere bi lahko na ta način po izračunih občine pridobili skupno okoli 880.000 evrov.

Predsednik odbora DZ za kulturo Dragan Matić (SMC) je pojasnil, da sami ne morejo odločati o tem. Članica odbora Janja Sluga (SMC) je dodala, da je rebalans državnega proračuna že nared, zato dodatnih sredstev po njenih ocenah ni realno pričakovati.

Na koncu triurne razprave je odbor sprejel sklep, v katerem je pozval občino in ministrstvo za kulturo, naj do 20. marca skupaj preučita možnosti za rešitev nastalega položaja mariborske kulture. Obenem je odbor pozval mariborsko občino, naj čim prej sprejme lokalni program za kulturo. Po besedah podžupanje Jelke Černivec je ta že pripravljen in bo v četrtek o njem odločal mestni svet.

Direktorji javnih kulturnih zavodov v Mariboru so sejo izkoristili za skupen poziv mariborski občini k takojšnji vzpostavitvi dialoga in ohranitvi občinskih proračunskih sredstev na ravni realizacije v letu 2013. Temu so se pridružili tudi nekateri člani odbora DZ. “V mestu najdite skupni jezik in ko boste to storili, bomo tudi mi lažje pomagali,” je dejal Bojan Podkrajšek (SDS), ki meni, da se bo treba “kakšnemu delu kulture” tudi odpovedati.

Predstavniki mariborskih nevladnih organizacij in posameznikov v kulturi so po drugi strani pozvali odbor, naj na eni od naslednjih sej obravnava možnost spremembe zakonodaje o načinu financiranja nevladnih organizacij in posameznikov v kulturi, ki bi lokalne skupnosti obvezovala k pravočasni objavi javnih razpisov ali vsaj financiranju le-teh po dvanajstinah. Po besedah Matića bodo predlog preučili, čeprav je veliko odvisno tudi od samih občin.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.