04:25, pon, 13. Maj

Ocena polletnega dela vodstva MOM





Minilo je pol leta odkar so predstavniki vodstva mariborske občine začeli z novim mandatom. Ob tej priložnosti so novinarjem predstavili projekte, ki so jih do sedaj pripravili ali izvedli. Župan Andrej Fištravec je izpostavil predvsem prioriteto po povezovanju vseh deležnikov, ki lahko pripomorejo pri razvoju gospodarstva in turizma vzporedno. Svoje ocene polletnega dela MOM pa so podali tudi naključni mimoidoči na mariborskih ulicah.

Maribor_VI

Na vprašanja “ali je Maribor v zadnjih 6 mesecih kaj drugačen, ali opažate kakšne spremembe ter kako bi ocenili delovanje mariborske občine v zadnjih šestih mesecih” so naključnih mimoidoči na mariborskih ulicah odgovarjali z: “od ena do deset – sedem“, “eh, to vse skupaj nič ne velja“, “v zadnje pol leta bi jaz rekla same pozitivne stvari“, “ni nič drugače… dajmo jim še čas ne, ker je prvih 6 mesecev, potem na koncu mandata bi pa lahko ocenili njihovo delo.”

Župan in ostali predstavniki vodstva mestne občine so svoje dosedanje delo ocenili kot upešno. Izpostavili so predvsem aktivnosti za ustvarjanje podpornega razvojnega okolja na različnih področjih. Fištravec je med drugim izrazil veselje in ponos, da jim je “v zgodovini mesta prvim uspelo res tako intenzivno se začet ukvarjat z gospodarstvom. Razen tega se mi zdi zelo pomembno povedat to, da razvijamo nove instrumente pri urejanju komunalnih politik, torej, da povezujemo vse akterje.” To je podkrepil z nekaj primeri, denimo s Piramido: “Namesto, da bi se skregali, imamo uspešen projekt.
Podžupan Zdravko Luketič je med drugim poudaril, da mu je v prvih 25ih dneh opravljanja funkcije uspelo ustanoviti Svet predsednikov mestnih četrti in krajevnih skupnosti: “Tako so končno dobili svojega sogovornika v županstvu. Reči moram, da so dobili tudi svojega “advokata” ali zagovornika, kar se tiče proračuna in drugih njihovih potreb in prošenj, ki so prva bojna črta za urejanje zadev v Mariboru, ki jih je mogoče izboljšati.

Mestna občina Maribor MOM

Konkretno so denimo izpostavili še, da so začeli z izgradnjo kanalizacije v Limbušu in Kamniški grabi, na kar so prebivalci čakali več kot 10 let. Da nadaljujejo z energetskimi sanacijami javnih objektov ter da naj bi razširili aktivnosti na področju spodbujanja gospodarstva vzporedno s spodbujanjem turizma.
Županov svetovalec Marko Kovačič je v tej luči pojasnil, zakaj se toliko povezujejo s Kitajsko: “Je edina država v Evropi, ki ima aktivno politiko do občin. Tega nima nobena druga država. To politiko izvaja z dvema iniciativama. Eno je vzpostavitev nove svilene poti, druga pa je t.i. iniciativa 16+1. Mi v sklopu teh iniciativ izvajamo številne naše gospodarske pogovore in sodelovanja s kitajskimi mesti.” Župan Fištravec pa je dodal, da vsi v ekipi delajo “na tem, da se mesto odpre. Ne le, da postane zanimivo za investitorje, ampak tudi za turiste in tudi za naše investitorje, ki preko mesta odhajajo v tujino.

trg-1-600x450

Da je število obiskovalcev mesta v porastu, je na konferenci poudarila Janja Viher, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje. Maribor je v zadnjih 4 mesecih obiskalo 47 tisoč ljudi, beležili so več kot 79 tisoč 500 nočitev. “Naših gostov prihaja največ iz Avstrije, Nemčije, potem sledijo Hrvaška, Srbija in druge države. […] Izvedli smo 17 študijskih tur za več kot 60 tujih novinarjev”, je še navedla, pri čemer je poudarila, da so tako rekoč vsi dosedanji podatki boljši od lanskih, ob dejstvu, da obiska in ostalih učinkov Festivala Lent v to statistiko še niso zajeli.

Ker je oblikovanje turistične ponudbe Štajerske namenjeno tudi domačinom ali obiskovalcem z drugih koncev Slovenije, smo pri naključnih obiskovalcih Maribora preverili kakšno se jim zdi mesto. Poglejte v oddaji Občinski informator.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.