23:01, pet, 26. Apr

Obvestilo glede vlog za odpis dolgov





“Mestna občina Maribor je bila na pobudo župana dr. Andreja Fištravca med prvimi občinami v Sloveniji, ki je pristopila k državnemu sporazumu o sodelovanju pri odpisu dolgov, česar povod je bil sprejet Zakon o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov (ZPIUOD),” so sporočili iz MOM.

Mestna občina Maribor MOM

Skladno z omenjenim zakonom lahko občani pričnejo z oddajo vlog v ponedeljek, 3. avgusta. Čas za oddajo vlog je do vključno 31. oktobra, 2015. Vloge je potrebno oddati v vrtcih in osnovnih šolah MO Maribor, v prostorih javnih podjetjih, kjer je dolg nastal, in na Centru za socialno delo. V MO Maribor pa smo se odločili, da občanom olajšamo postopke oddaje vlog, zato bodo vsi obrazci za oddajo vlog na razpolago v informacijski pisarni (MO Maribor, pritličje – soba 14). Prav tako smo se odločili, da bomo na tej isti lokaciji prevzemali izpolnjenje vloge in jih bomo namesto občanov posredovali posameznim upnikom (vrtci, osnovne šole, javna podjetje). Z direktorji javnih podjetij smo se tudi dogovorili, da bodo občani lahko pri enem od njih oddali več različnih vlog, ki se bodo po skupnem dogovoru ustrezno predajala. Mestna občina Maribor je pristojna za odpis neplačila vrtcev in šolske prehrane v osnovnih šolah. Med MO Maribor in mariborskimi javnimi podjetji poteka koordinacija, danes na prvi smo se dogovorili, da kljub temu, da še niso uradno pristopili k podpisu dogovora, kar lahko storijo vse do 31. oktobra, bodo vloge občanov sprejemali.

Vse vloge, ki bodo oddane do 31.10.2015, bodo enakovredno obravnavane. To pomeni, da ne bomo upoštevali vrstnega reda oddaje vlog, ampak bodo sredstva, ki jih bomo uspeli zagotoviti v rebalansu proračuna, razdeljena vsem ugotovljenim upravičencem v enaki višini. Podatek o višini odpisanih sredstev s strani MO Maribor bo znan po zaključku in pregledu prejetih vlog ter ugotovitvi števila upravičencev. Za tem bodo sledile sklenitve dogovorov o odpisu dolgov do vključno 31. januarja, 2016.

Skladno z ZPIUOD je določeno, da se dolgovi odpišejo tistim dolžnikom, ki so bili kadarkoli v obdobju med 1. 1. 2015 in 30. 6. 2015:
– prejemniki denarne socialne pomoči ali
– prejemniki varstvenega dodatka ali
– prejemniki veteranskega dodatka ali
– prejemniki otroškega dodatka iz 1. oziroma 2. dohodkovnega razreda ali prejemniki otroškega dodatka v 3. dohodkovnem razredu in hkrati prejemniki dodatka za nego otroka oziroma dodatka za veliko družino.

Ker v ZPIUOD ni natančneje opredeljen postopek ali način izvrševanja odpisa dolgov, bo Mestna občina Maribor v naslednjem tednu posredovala pobudo na Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije o pripravi enotnega modela odpisov dolgov in hkrati seveda pobudo za pristop vseh občin k dogovoru.

Obrazci bodo na voljo tudi na spletnem mestu www.paketpomoci.si in na mariborskih enotah Centra za socialno delo, Rdečega križa Slovenije – Zvezi združenj, Slovenskega Karitasa in Zvezi prijateljev mladine Slovenije od 3. avgusta 2015 naprej.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.