03:37, sre, 8. Maj

Občine so se odpovedale svojim deležem v Marifarmu





Potem ko so se občine soustanoviteljice zavoda Mariborske lekarne v sredo odrekle svojim deležem v farmacevtskem podjetju Marifarm, je njihovo odločitev včeraj potrdil še svet zavoda lekarn. Zadolženi Marifarm je tako prešel pod okrilje NKBM, ta pa je v zameno nekoliko znižala poplačilo najetega posojila, ki ga bo moral odplačati Farmadent.

FOTO: STA
FOTO: STA

Kot je po današnji seji sveta zavoda Mariborskih lekarn povedala njegova predsednica Jelka Kolmanič, so potrdili vse sklepe, za katere je v sredo dal soglasje svet soustanoviteljic, ki ga poleg mariborske sestavljajo še občine Hoče-Slivnica, Rače-Fram, Miklavž na Dravskem polju, Starše in Duplek.

Farmadent dobi “popust”

Občine so sprejele predlog NKBM, da se lekarne odpovedo Marifarmu, prav tako hčerinska družba lekarn Farmadent, ki je pred leti služila kot porok za najem 2,5 milijona evrov posojila Marifarmu, pa za to dobi “popust”. Po poročanju časnika Večer bo Farmadent zdaj moral banki plačati le 1,8 milijona evrov. “Svet zavoda potrjuje, da skupina Mariborskih lekarn podpiše predloženi dogovor z NKBM,” je povedala Kolmaničeva.

Za Marifarm to po njenih besedah pomeni, da je obvarovan stečaja. Banka naj bi bila le začasni lastnik družbe, vse dokler ne najde kupca zanjo. NKBM je na začetku tega meseca objavila razpis za odkup 17,2 milijona evrov terjatev do Marifarma, na katerega je prejela dve zavezujoči ponudbi. Po poročanju Večera sta ponudbi oddali ukrajinska družba Arterium in londonska družba Advinia Health Care.

Marifarm že od vsega začetka z izgubo

Marifarm je bil ustanovljen jeseni 2008 z oddelitvijo od hčerinske družbe mariborskih lekarn Farmadent. Že od vsega začetka je posloval z izgubo, predvsem zaradi večmilijonskega kredita za izgradnjo stavbe, po takratnih podatkih vredne 32 milijonov evrov.

V zadnjih dveh letih so po besedah direktorice Romane Fišer uspeli stabilizirati poslovanje, ni pa podjetje sposobno odplačevati kreditov, zato so se lani odločili, da gredo v prodajo družbe. Najprej so jo poskušale prodati občine same, a se italijansko-slovensko podjetje Labiofam Europe ni izkazalo za resnega partnerja. Konec aprila je direktorica razglasila insolventnost podjetja, zdaj pa prodajo prevzema NKBM.

Marifarm

 

Po ocenah Kolmaničeve je bil projekt že na začetku napačno zastavljen. “Investicija je bila grajena v glavnem na osnovi kreditnih sredstev, hkrati ni bila zagnana celotna proizvodnja, zato podjetje ni moglo zaživeti tako, kot je bilo predvideno,” je dejala.

S predlaganim dogovorom z NKBM so po njenih besedah uspeli delno rešiti tudi Farmadent. “Zdaj mu ne bo treba poplačati celotnega poroštva. Je pa treba začeti resno razpravo o tem, kaj bo s Farmadentom od septembra naprej,” je dejala. Trenutno Farmadent po njenih besedah normalno posluje, prav tako naj bi imel denar za dogovorjeno poplačilo poroštva. “To bomo rešili, tako ali drugače,” je dejala Kolmaničeva.

Z današnjim dnem se izteče večletna pogodba s Krko

Fišerjeva je pojasnila, da Marifarm normalno obratuje naprej. Z današnjim dnem se sicer izteče večletna pogodba s Krko za pakiranje zdravil, a to po njenih besedah ne pomeni, da so zaključili sodelovanje s to družbo. “Delamo naprej po dogovorih, iztekla se je le pogodba, ki je bila sklenjena pred petimi leti,” je dejala. “Glede na spremembe, ki sledijo današnjim sklepom in vstopu strateškega partnerja, se bo podjetje spet lahko normalno pogovarjalo s kupci, obstoječimi in novimi,” je pojasnila.

Po njenih besedah imajo trenutno toliko dela, da morajo najemati še študente, zato glede morebitnih odpuščanj ne želi ugibati. Tudi sicer misli, da se bodo razmere po vstopu novega lastnika normalizirale. “Dolgoročno mislim, da se bo število zaposlenih še povečevalo,” je dejala.

Obveznosti do zaposlenih naj bi bile poplačane

Obveznosti do okoli sto zaposlenih v Marifarmu so po besedah Fišerjeve poplačane, edina izjema je regres, ki ga še niso sposobni izplačati. “Verjamem, da bodo delavci z današnjimi sklepi sveta zavoda nekoliko pomirjeni in bodo imeli potrpljenje počakati še nekaj dni,” je povedala direktorica.

Kot je bilo slišati ob robu današnje seje sveta zavoda, je tudi tu, tako kot na sestanku predstavnikov občin dan prej, prevladalo mnenje, da se sprejme “manj slabo od dveh slabih rešitev, ki sta bili na mizi”. Po poročanju Večera je projekt Marifarm doslej stal občine od 40 do 50 milijonov evrov.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.