08:40, čet, 16. Maj

Občani občine Muta proti ceni komunalnega prispevka





Včeraj je na OŠ Muta potekal zbor občanov Sp. in Zg. Mute ter Gortine, s katerimi se je sestal župan Mirko Vošner. Poleg razprave o poteku izvedbe projekta “Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave – Zg. Drava”, je negodovanje vzbudila v občanih in občankah predstavitev podlage za odmero komunalnega prispevka za kanalizacijo in čistilno napravo. V problematiko se je vključila tudi civilna iniciativa.

zbor krajanov na muti, 10.6.2015
zbor krajanov na muti, 10.6.2015

Po besedah članov CI, so se v preteklosti sestali z županom Mirkom Vošnerjem, v želji, da najdejo kompromis ,saj je po njihovi oceni komunalni prispevek previsok. Ker ga niso dosegli, so se sestali še s svetniki. Kot je dejal Alojz Smode iz Civilne iniciative Sp. Muta, so v času do včeraj zbrali 536 podpisov občanov in občank, ki se ne strinjajo s predlogom za odmero komunalnega prispevka za kanalizacijo in čistilno napravo. Podobno kot občani in občanke, se sprašuje tudi v CI: “Kako bomo z našimi pokojninami plačali to?” pravi Smode. Ob tem pa dodaja da bodo šli do konca: “Šlo bo do ustavne presoje.”

Občani in občanke so z napovedano višino komunalnega prispevka, po primeru izračuna KP za objekt NTP 150 m2 na zemljišču 600 m2, ki bi ga morali občani plačati za priključitev na novo kanalizacijsko omrežje, in naj bi znašal 1071,53 EUR za stanovanje v blokih pa trikrat manj, zoperstavili, saj je po njihovih ocenah znesek previsok. “Jaz sem bila 40 let v tujini, v Nemčiji. Pred 6-imi leti smo na občini delali čistilno napravo, ki je enkrat večja in je stala 1.800.000,00 EUR. Tu pa za ta “drek” 3.800.000,00 EUR, in še 7, ki so jih prej pokradli, sramota!” je bila ogorčena občanka.

zbor krajanov na muti, 10.6.2015, power point prezentacija
zbor krajanov na muti, 10.6.2015, power point prezentacija

Župan, Mirko Vošner je ob tem dejal, da so na občini izračunali, ter, da so v projekt vložili 2,3 milijona evrov, tako da bi bil na osnovi tega teoretično izračunan komunalni prispevek za povprečno individualno stanovanjsko hišo in za ceno stanovanj v blokih. Ob tem bi občanom omogočili obročno odplačevanje. “Ponudili smo, da bomo šli v obračun komunalnega prispevka v 12. ali 24. mesečnih obrokih. To bi bil komunalni prispevek na družino, na hišo približno 90 EUR/mesec, oz. za stanovanjski objekt 21 EUR/mesec,” je dodal Vošner.

Podrobnosti jutri v Občinskem informatorju, na BK TV ob 18.30.

Druge novice

Comments

  • Peter K.

    11 junija, 2015

    Sem bil tam in sem dobro poslušal g. Vošnerja. Za vse kar se je dogajalo v prejšnjem mandatu je kriv bivši župan Kralj. Zdaj pa svetniki. G. Vošner, v prejšnjem mandatu ste bili podžupan, desna roka župana, sedaj ste župan, ki ima večino v občinskem svetu. A vam mi res zgledamo tako butasti, da vas nismo spregledali???

    Replay
  • H.G.

    11 junija, 2015

    Gledam graf, ki nam ga je včeraj župan predstavil. Zdaj se sprašujem ali on ve bolje ceno za občino Radlje ob Dravi kot sam župan občine Radlje ob Dravi. Na spodnji povezavi si lahko na uradni strani Občine Radlje ob Dravi preberete, da je cena 881 EUR in ne 1086 EUR, kot nam je informacijo dajal Vošner.Na tem mestu prilagam povezavo http://www.radlje.si/doc2/novice/Novicke_Obcine_Radlje_ob_Dravi_st_10_2014.pdf
    Hvala župan, moj glas ste dobili enkrat, naslednjič ga ne boste dobili.

    Replay
  • Obnčan Mute

    12 junija, 2015

    Ko gledam te cifre se resno sprašujem v čem je smisel tega, ker samo za primerjavo RČN(rastlinska čistilna naprava) za stanovanjski objekt, ki ima štiri člane torej 4PE (populacijski ekvivalent) izgrajena in delujoča ima ceno okrog 1700€ in potrebuje zgolj okrog 10m2 prostora. Stroski vzdrževanja so pa smešno nizķi ođpadno vodo pa 90%, če ne več prečisti. Pol pa vidiš tam, če ne bi tta zlata občina sofinancirala pa bla tako dobrosrčna pa bla bla bla bi bilo treba plačat od 2700 do 4000 tisoč, kar pomeni, da bi lahko RČN talali vsaj tam, kjer imajo možnost izgradnje. Celo več objektov bi lahko priklopli na eno, ki zadošča večjemu število ljudi pa še vseeno bi bili celotni stroski nižji 😀 torej predlagam občini, da mi namesto tega sranja od precenjene kanalizacije in čistilne naprave sofinancira izgradnjo rčn.

    Replay
  • vošner

    13 junija, 2015

    Škoda,da se Peter K. in H.G ne podpišeta z imenom in priimkom tako kot se sam. V več kot dveh urah zbora občanov nisem niti enkrat uporabil besede “kriv”, ampak sem dejal na katerih ljudeh je odgovornost,ki so potrdili tako pregrešno drag in tehnično slabo projektiran načrt izgradnje kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave. Kar se tiče mojega podžupanovanja in mojih pristojnosti moram povedati, da je bil projekt in izvajalci sprejet mnogo pred mojim imenovanjem in o tem nisem imel prav nobenih kompetenc in pristojnosti. Sem pa nekajkrat bivšega župana na to osebno opozoril, nenazadnje sem zahteval raziskavo domnevne (ne)kakovosti jaškov, ki jih je izvajalec del na podlagi kemičnih in fizikalnih raziskav, ki jih je opravil ZAG iz Ljubljane, tudi zamenjal.O večini v občinskem svetu očitno veste Peter več od mene. Kot župan nimam oblikovane nobene koalicije in s tem tudi nobene večine, ampak delam s svetniki na podlagi izmenjave dialoga, argumentov in mnenj. Kot iz sej sveta vidite, se svetniki odločajo po svoji vesti in tako je tudi prav, saj bodo tako kot sam, polagali račune pred volivkami in volivci. In tako je tudi prav. Glede višine komunalnega prispevka v Radljah pa je bil izračun informativen in so mi ga pripravili moji sodelavci na občini na podlagi precej natančnih izračunov. Ob enem pa se zahvaljujem za Vaš glas.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.