23:29, pon, 29. Apr

Ob polnoči se začenja volilni molk





Referendumska kampanja pred nedeljskim glasovanjem na referendumu o arhivski noveli se izteka, podporniki in nasprotniki pa imajo le še danes čas, da volivce prepričajo s svojimi argumenti. Opolnoči bo namreč začel veljati volilni molk, ko je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.

getfoto2 (2)

Zagovorniki in nasprotniki arhivske novele imajo torej na voljo le še en dan, da volivce prepričajo, zakaj menijo, da je treba novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih na referendumu potrditi oziroma jo zavrniti. SDS, ki noveli nasprotuje, bo v ta namen danes pripravila novinarsko konferenco, Arhiv RS, ki novelo podpira, pa organizira okroglo mizo.

Kampanja se bo uradno zaključila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Spoštovati ga bo treba do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi.

V času volilnega molka bo prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Na ministrstvu za notranje zadeve bo v tem času delovala dežurna služba, kateri bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah.

Od torka do četrtka so lahko tisti, ki so želeli, svoj glas oddali predčasno. Skupno je v treh dneh glas oddalo 10.612 volivcev, kar predstavlja 0,63 odstotka upravičencev.

Danes je tudi Mednarodni dan arhivov. V ta namen bo v Arhivu RS potekala predstavitev arhivske dejavnosti in regionalnih arhivov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.